Odluku o Šeksu i Kosor donijet ce predsjedništvo stranke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je u ponedjeljak da je imperativ jedinstvo stranke koja ce tek sada ispuniti svoju poziciju desnog centra demokršcanskog opredjeljenja i biti prava narodnjacka stranka koja si ne smije dopustiti frakcionašenje.

U prvom intervjuu za medije nakon izbora za predsjednika HDZ-a Karamarko je u središnjem Dnevniku HTV-a izjavio da HDZ sada ispunjava sadržaj desnoga centra te da nema skretanja u desno, nego se HDZ vraca nekim vrijednostima.

Istaknuo je da HDZ želi pravu definiciju nekih vrijednosti od Domovinskog rata pa sve do danas. "Ne želimo da se pobrkaju nekakve ideološke supstance, što je sada u tijeku, rekao je.

Karamarko je uvjeren u jedinstvo stranke te porucio da sve taštine moraju biti zatomljene - i onih koji su pobijedili i onih koji su izgubili, i da stranka zajedno krece naprijed.

- Stranka si apsolutno ne smije dopustiti frakcionašenje ni bilo kakvo razdvajanje jer je preteški trenutak u Republici Hrvatskoj, previše slabih poteza radi ova Vlada da bismo mi dopustili da budemo loša opozicija, izjavio je.

Rekao je da se HDZ šest mjeseci bavio sam sobom i ocijenio da to nije dobro te da su izbori trebali biti gotovi vec u ožujku ili pocetkom travnja te da zato sadašnja vlast nije imala stotinu, vec 200 dana poštede.

Karamarko je ocijenio da pocetak rada sadašnje Vlade nije bio dobar i nije bio onakav kako se ocekivalo, ali i istaknuo da želi da Vlada uspije jer je Hrvatska njegova zemlja. "Za sve bi nas bilo dobro da Vlada uspije, iako nagovještaji baš nisu optimisticni", kazao je.

Na pitanje hoce li kao predsjednik HDZ-a biti i predsjednik Kluba zastupnika stranke u Hrvatskome saboru, rekao je da sada o tome ne može ništa govoriti te da ce pokušati biti demokratskiji voditelj stranke i voditi ju na drukciji nacin od njegovih prethodnika. Podsjetio je da je kritizirao takav nacin vodenja stranke te da ga je u jednome trenutku nazvao cak i despotskim.

Najavio je da ce sve važnije odluke, pa i kadrovske, biti donesene u predsjedništvu stranke te potvrdno odgovorio da se to odnosi i na Vladimira Šeksa i na sve ostale.

- U obzir ce se uzeti Šeksov uspjeh, odnosno neuspjeh na ovim stranackim izborima, odgovorio je dodavši da je Šeks dugogodišnji clan HDZ-a i dugogodišnji parlamentarac s velikim iskustvom. "Sve to cemo uzeti u obzir", istaknuo je.

Odgovorio je da mu je teško prejudicirati hoce li Šeks ostati potpredsjednik Sabora te da ce se o tome još razgovarati, kao i da se to odnosi i na Jadranku Kosor.

Kada je pak rijec o odnosima s Republikom Srbijom, koja je na nedjeljnim izborima dobila novoga predsjednika Tomislava Nikolica, predsjednik HDZ-a je rekao da je rijec o demokratskoj odluci srpskog naroda te da je tu odluku teško komentirati.

- Medutim to nije odluka po nekoj našoj volji, ako to mogu tako reci, i nismo zadovoljni takvom odlukom. Znamo tko je gospodin Nikolic - on je bio desna ruka cetnickoga vojvode, kako se i sam zvao. Prema tome on ce morati taj dio svoje prošlosti dobro isprati ako želi pokazati tu neku svoju europsku orijentaciju, izjavio je Karamarko.

Izrazio je nadu da nece biti problema u odnosima sa Srbijom, ali i istaknuo da cemo morati znati odgovoriti na izazove ovoga vremena.


Podijeli: Facebook Twiter