Odluku o dovršetku Istarskog ipsilona donijet će Sabor

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Na inicijativu ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića i ministra financija Borisa Lalovca u četvrtak je održan sastanak na temu moguće gradnje nove dionice tzv. Istarskog ipsilona te njezina utjecaja na javni dug Hrvatske. Kako je priopćeno iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, sastanak je u tom ministarstvu održan s predstavnicima Istarske županije, Državnog zavoda za statistiku, Agencije za javno-privatno partnerstvo i Bina Istre.

S obzirom na važnost te nove cestovne dionice za sveukupni razvoj gospodarstva i turizma te sigurnosti u prometu Istarske županije, ministri su predstavili smjer nastavka realizacije ugovora. Još jednom se raspravljalo o cjelokupnom projektu, ugovoru s koncesionarom te nastavku realizacije Ugovora i njegovom financijskom utjecaju, kaže se u priopćenju.

Na sastanku je dogovoreno da će Državni zavod za statistiku provjeriti s Eurostatom tretman projekta koji uključuje gradnju nove dionice i produžetku koncesije, s posebnim naglaskom na učinak na javni dug. Prema postojećim informacijama radi se o neznatnom utjecaju na postojeći javni dug, navodi se u priopćenju.

Istodobno će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zatražiti od Opće uprave za tržišno natjecanje Europske komisije suglasnost na postojeći model ugovora. Nakon dobivenih odgovora Eurostata i suglasnosti Opće uprave EK Hrvatski sabor donosi odluku o gradnji nove dionice Istarskog ipsilona i produžetku koncesijskog Ugovora. (H)


Podijeli: Facebook Twiter