Odluke o spornim zakonima za 6 mjeseci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Ustavnog suda dr. Jasna Omejec na tiskovnoj je konferenciji progovorila o medijskim pritiscima i kritikama koje ta instiutucija u posljednje vrijeme trpi, ali i politickoj javnosti, zbog ocekivanih odluka u vezi Zakona o medicinskoj oplodnji, odnosno onim o posebnom porezu.

"Ustavni sud zna svoje zadace. On se nikada nece pretvoriti u tijelo koje kreira i vodi politiku u ovoj državi. To je nadležnost Sabora i Vlade, oni su odgovorni za politiku ove zemlje. Ustavni sud nece voditi politiku niti jedne politicke stranke, ni parlamentarne ni izvanparlamentarne, ni vladajuce ni oporbene", porucila je Omejec gradanima.

Ona je predocila gomilu novinskih clanaka, objavljenih posljednjih tjedana, o radu suda i njegovim buducim odlukama o spornim zakonima te izrazila zabrinutost "zbog jednostranih i iskljucivih napisa o tome kakve odluke Ustavni sud treba donijeti."

"Na taj nacin stvara se pritisak koji prelazi u diktat Ustavnom sudu kako treba odlucivati u predmetima iz svoje nadležnosti i kako treba postupati", istaknula je Omejec.

Objasnila je zbivanja u vezi sa Zakonom o medicinskoj oplodnji te s onim o posebnom porezu. Na tim ce postupcima raditi po jedan sudac-izvjestitelj i Omejec je rekla da "može jamciti da suci nece provoditi stranacku politiku" u vezi s tim predmetima.

Dodala je i da ce rad na njima poceti u rujnu te da se "na složenim procesima" u prosjeku radi oko šest mjeseci. Cinjenica što je postupke inicirao predsjednik RH nece im automatski dati prioritet, ali je važna jer, po Omejec, "tvori pravnu povijest ove zemlje".

Omejec je spomenula i da je Zakon o zabrani pušenja, koji je osporilo nekoliko pravnih i fizickih osoba, u postupku.


Podijeli: Facebook Twiter