Odluke jednoglasno, ali uz oporbeno propitkivanje

Među najboljima su i dvije fotografije fotoreportera Glasa Istre Manuela Angelinija s beatifikacije M. Bulešića u Areni
Među najboljima su i dvije fotografije fotoreportera Glasa Istre Manuela Angelinija s beatifikacije M. Bulešića u Areni

Ukupan prihod gradske komunalne firme "Park" u protekloj godini iznosio je 7,516 milijuna kuna, a rashod 7,503 milijuna. Gradski komunalac je sa 32 djelatnika poslovnu godinu okončao s minimalnom dobiti nakon oporezivanja od 683 kuna, a takvo je poslovanje, direktorica "Parka" Ervina Kisiček na sinoćnjem zasjedanju Gradskog vijeća, u postojećim okolnostima ocijenila uspješnim.

Promatrajući organizacijsku strukturu "Parka" te analizirajući broj djelatnika, u usporedbi sa poslovima i djelatnostima, upozorila je Kisiček, primjetan je kroničan nedostatak stručnog visokoobrazovanog tehničkog osoblja tim više što stručno vodstvo osim za "Park", vodi i upravlja poslovima sestrinske tvrtke "Park odvodnja", pri čemu Uprava i Nadzorni odbor to čine bez naknade. Početkom 2014. godine, naime silom zakona iz djelatnosti "Parka" odvojena je djelatnost javne odvodnje i osnovano novo trgovačko društvo.

Otpis potraživanja

Oporbeni vijećnik Zdravko Ćurić s liste grupe birača nositelja Damira Kajina, upitao je na koga se odnosi otpis potraživanja unazad pet godina na što je Kisiček uzvratila da najveći dio za pretprošlu godinu primjerice čini otpis slijedom rješenja predstečajnih nagodbi, spomenuvši u tom kontekstu Istarsku pivovaru. Vijećnika s liste IDS-HSU Đanija Soldatića zanimalo je kako će se odraziti primjena Uredbe o komunalnom otpadu, na što je Kisiček rekla da ona stupa na snagu početkom studenog i trebala bi definirati način i uvijete obračuna i strukture cijene javne usluge razmjerno količini predanog otpada što bi moglo dovesti do većih promjena u samom konceptu sakupljanja otada, a time i povećanja cijene.

Nezavisni vijećnik Damir Kajin istaknuo je da je "Park" u prošloj godini u odnosu na pretprošlu imao milijun kuna manje prihoda, a s druge strane traži nove radnike, da za plaće izdvaja 3,2 milijuna kuna kao i da su najsigurnija radna mjesta u Buzetu u komunalnim i javnim servisima. Istaknuo je također da je "Park" hipertrofirao, dok mu je prihod pao što po njemu znači da će građani i dalje plaćati punu cijenu, a usluge će padati. Zanimalo ga je zašto su naknade za Nadzorni odbor 65.000 kuna godišnje te rekao da bi trebale biti manje.

Kisiček je pojasnila da je najznačajniji razlog smanjenju prihoda taj što za razliku od 2015. godine kada su zabilježene kapitalne potpore Grada i Fonda za zaštitu okoliša za nabavu kontejnera za opremanje zelenih otoka i setova za odvojeno sakupljanje otpada za kućanstva, takvih potpora lani nije bilo.

- Voditi komunalnu firmu u kontekstu postojeće zakonske regulative nije jednostavno i jasno je da treba stručnog kadra, mišljenja je nezavisni Vlatko Mrvoš s liste SDP-HNS. Damir Sirotić s liste IDS-HSU nadovezao se te rekao da "Parku" nije jednostavno poslovanje na buzetskom području, puno je veći trošak radne snage i svega ostalog u odnosu na okruženje jer je jako veliko područje s malim brojem korisnika. Izvješće o radu i financijsko izvješće "Parka" prihvaćeno je jednoglasno kao i ostale točke dnevnog reda s time da je gotovo svima prethodilo oporbeno propitivanje.

Govoreći o "Parku odvodnji" Kisiček je istaknula da se osim rekonstrukcije infrastrukture u starogradskoj jezgri Buzeta i drugih investicijskih zahvata, provodi strateški investicijski projekt aglomeracije Buzet od 3,6 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstava Kohezijskog fonda EU oko 3 milijuna kuna dok su preostali dio nacionalna sredstva i sredstva partnera. U tijeku je izrada projektne dokumentacije koja bi do 2023. godine trebala rezultirati infrastrukturnim investicijama od oko 97 milijuna kuna.

O Plzetu

Gradsko trgovačko društvo "Plzet" je u prošloj godini ostvarilo 696 tisuća kuna prihoda te 693 tisuća kuna rashoda. Na upravljanju ima 47 objekata, ukupno 512 prostora pretežito stambene namjene. Kajin je upozorio da u Buzetu nije obnovljena niti jedna fasada, da nije povukao niti jednu kunu iz Fonda za zaštitu okoliša te da poslije Pule izgleda kao jedan od najzapuštenijih gradova u Istri. Rekao je također da je problem što je bruto plaća direktorice 28 posto prihoda, a onda nema za razvoj. Gradonačelnik Siniša Žulić uzvratio je da je Buzet bio jedini grad u Istri koji je s 50 posto sufinancirao energetske certifikate i izradu dokumentacije, a te su se aktivnosti intenzivirale kada je došla mlada direktorica koja je jedina zaposlenica te je uz operativno, preuzela i računovodstveno i financijsko vođenje tvrtke, a njena je plaća manja od osam tisuća kuna.

Direktorica "Plzeta" Vedrana Gregorović Hrvatin, rekla je da od 69 međuvlasničkih ugovora, 61 ugovor uključuje plaćanje minimalne zakonom propisane pričuve od 1,53 kune po metru kvadratnom posebnog dijela zgrade što većini zgrada pokriva samo fiksne troškove i tek poneku hitnu intervenciju. Većina objekata na upravljanju izgrađena je prije više od 40 godina te su na njima vidno oštećene fasade, krovišta, limarija, međutim ostaje vrlo malo sredstava za sveobuhvatnu obnovu zgrade. Upravitelj je u poziciji da upućuje na povećanje pričuve no konačna odluka o njenoj visini ovisi isključivo o suvlasnicima pojedine stambene zgrade. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)




Podijeli: Facebook Twiter