Odluke Europarlamenta važne su kao i one Sabora

Ilustracija (Reuters)
Ilustracija (Reuters)

Redoviti izbori zastupnika u Europskom parlamentu, koji će se održati za mjesec dana, 25. svibnja, još uvijek nisu postali prvorazredna nacionalna politička tema.

Važnost prvih izbora za Europarlament u kojima će jedanaestorica hrvatskih zastupnika odraditi puni petogodišnji mandat iznimna je, potvrdili su nam i "top kandidati" sa svih strana političke arene koji se na njima natječu.

"Izbori za Europski parlament barem su jednako važni kao i izbori za Sabor. Naime, dobar dio propisa koji se donose u Bruxellesu, odnose se na život u Hrvatskoj. Neki izravno, neki tako da se na temelju njih mijenjaju hrvatski zakoni", poručuje Nikola Vuljanić, eurozastupnik Hrvatskih laburista koji, prema istraživanjima ima realnu šansu za novi mandat.

S njime se slaže i SDP­ov europarlamentarac Tonino Picula: "Europski parlament je od 2009. godine dobio gotovo stotinu ovlasti više i donosi oko 50 posto zakona po kojima živimo u Hrvatskoj. Izbori za Europski parlament 25. svibnja omogućit će da više od pola milijarde stanovnika EU svojim glasom pridonesu jačanju i mijenjanju pravca kojeg Europa treba zauzeti prvenstveno u borbi s ekonomskom krizom, nezaposlenošću mladih ali i drugim problemima."

HDZ­ov kandidat Davor Ivo Stier također poziva na izbore: "Važno je da svi hrvatski građani sudjeluju na tim izborima koji će odrediti budući smjer Europe u narednih pet godina."

"Europski parlament mjesto je gdje se štite nacionalni interesi. Tamo nas trebaju zastupati ljudi koji vole svoju zemlju i svoj narod, koji su vjerodostojni i koji se ne boje izložiti kada je to potrebno", smatra HSS­ova političarka Marijana Petir, koja se nalazi na koalicijskoj listi s HDZ­om.

Predsjednik Nacionalnog foruma dr. Nikica Gabrić, koji se nalazi na prvom mjestu liste Partnerstva hrvatskog političkog centra (što ga njegova stranka čini u koaliciji s HSLS­om) smatra kako budući zastupnici u Bruxellesu i Strasbourgu trebaju zastupati i zemlju, a ne samo svoje stranke.

Gabrić, čija lista po posljednjim istraživanjima također ima šansu za prelazak izbornog praga od sedam posto, kaže kako bi ovi izbori mogli biti odlučeni bez ideoloških postavki.

Novi "igrač" na političkoj sceni je i ORaH, stranka Mirele Holy, koja osobno neće u Europski parlament ako prođu izborni prag.

Drugi na njihovoj izbornoj listi, dr. Davor Škrlec, napominje da su svi njihovi kandidati poznavatelji prilika i institucija Europske unije.

Škrlec naglašava i da su odluke koje se donose u EU parlamentu iznimno bitne za svakodnevni život.

Poruka kandidata na predstojećim europskim izborima, bez obzira na sjede li već u Bruxellesu ili tek k tome teže, dosta je jednostavna. Svi se slažu u tvrdnji kako će Europski parlament u velikoj mjeri utjecati na naš svakodnevni život, njegove će direktive biti obavezne za prilagodbu zakona što će je provoditi Hrvatski sabor, te kako se radi o važnim izborima koji ne bi smjeli ostati u sjeni domaćih političkih problema i skandala. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter