Odluka o smjeni Linića već ovoga tjedna?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada ne može više održivo funkcionirati na ovaj način, s blokadama koje stvara ministar financija Slavko Linić. Između premijera i ministra financija mora postojati komunikacija i suradnja. Linić je odbija. Tu situaciju će trebati razriješiti - tako razmišljaju u vrhu Vlade nakon "akcidenta" koji je obilježio tematsko-izvještajnu konvenciju SDP-a u subotu. Umjesto da su u medijima dominirale pozitivne poruke sa skupa, ministar Linić svojim je činom, kad je namjerno sjeo u zadnji red dok ga je u prvom redu najnormalnije čekala stolica zajedno sa svim ostalim članovima Vlade, po mišljenju vrha Vlade učinio potez kojim je dokazao da više nije spreman na komunikaciju i suradnju, te će stoga kako se čini - morati otići.

"Zoran je učinio sve što je mogao da održi stvari na normalnoj razini. U intervjuu na HRT-u u petak navečer jasno je rekao da je za njega priča oko sukoba s Linićem završena, kao i priča oko predstečajnih nagodbi koje je pohvalio kao model, a znamo da su Linićev projekt. Ponudio je status quo. No, Linić je na konvenciji pokazao da namjerno želi tjerati mak na konac. To ne može ići. To stvara blokadu u radu Vlade. Trebat će nešto poduzeti", kaže jedan član Vlade za Novi list, ne krijući da su u vrhu Vlade očekivali da se Linić nakon svoje presice u petak primiriti, a on je umjesto toga izazvao cijeli skandal na konvenciji i još dogovorio intervju na jednoj od nacionalnih televizija za subotu navečer, koji bi bio zasjenio konvenciju do kraja, a koji su Vladini PR-ovci na kraju uspjeli odgoditi.

"Slika govori više od riječi. Svi smo jasno vidjeli kakvi su odnosi i kakvo je stanje u stranci" - kaže jedan od članova Predsjedništva vladajuće stranke.

Iz toga je jasno da bi već ovoga tjedna moglo uslijediti ono o čemu mediji već tjednima pišu, a i premijer Zoran Milanović i ministar Slavko Linić u službenim izjavama ne uspijevaju uvjerljivo demantirati - da se Slavku Liniću sprema razrješenje.

Kako sada stvari stoje, neće se više čekati da Linić sam odstupi, jer on to i neće učiniti - već bi naprosto mogao biti smijenjen.

Linić: Nisam došao da bih otišao na pola mandata

Ministar financija Slavko Linić izjavio je u intervjuu Večernjem listu kako se nije prihvatio toga posla da bi otišao na pola mandata, nego da ga odradi do kraja.

"Znam se nositi s problemima i nema razloga da sam odem. Vjerujem da je to jasna poruka", rekao je u intervjuu za Večernji list u broju od ponedjeljka. "Kao čelni čovjek Ministarstva financija obavljam svoje poslove najnormalnije... i u tom dijelu dobivam potporu premijera i ostalih članova Vlade«, rekao je Linić. Dodao je kako postoje kolege u Vladi s kojima ima različit pristup nekim pitanjima.

"Svaki ministar ima svoj stil i način rada. Meni je prije svega bitan rezultat Vlade i stranke, nekima je možda važna osobna ambicija. Ali ne razmišljam u tim kategorijama, fokusiran sam na posao i program SDP-a. Šum u komunikacijama nije poželjan, ali očito donekle postoji", rekao je odgovarajući na pitanja o nesuglasicama između njega i premijera te u SDP-u nakon slučaja Šegon i najave ukidanja predstečajnih nagodbi.

Na pitanje jesu li predstečajne nagodbe postigle cilj, ustvrdio je kako su one "alat koji mora opstati sve dok imamo privredu koja je prezadužena". (T. TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter