Odluka o prijestolnici kulture - u ožujku

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Pula je početkom prošlog tjedna, 8. veljače, dva dana prije roka, predala u Zagrebu gotovu natječajnu dokumentaciju za Europsku prijestolnicu kulture.

Pulski je tim, odnosno Igora Stanišljevića, Vlatku Kolarović, Jasminu Ninu Kamber, Luku Šimića i Nikolu Bojića primila predstavnica Ministarstva kulture Anera Stopfer.

U prvom se krugu natjecalo devet gradova od kojih su Osijek, Dubrovnik, Rijeka i Pula ušli u finale.

Pula i Istra natječu se s temom demilitarizacije, a to je prvi put u povijesti EPK-a da jedan grad kulturom promišlja tako važnu temu u suvremenoj Europi.

Do kraja natječaja ostalo je oko mjesec dana te se u tom vremenu, točnije oko 19. ožujka očekuje posjet žirija, dok se obrana kandidature očekuje 24. ožujka pred 12-članim nezavisnim europskim stručnim žirijem.

Nakon toga znat će se pobjednik, no svi akteri vele da će se brojni pokrenuti projekti i inicijative nastaviti razvijati bez obzira na ishod natječaja.

U donošenju konačne odluke poštovat će se šest glavnih kriterija za odabir Europske prijestolnice kulture 2020.: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost provođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom te su sve kandidature u cjelini ocijenjene vrlo dobrima. Posebni su ciljevi inicijative Europske prijestolnice kulture jačanje opsega, raznolikosti i europske dimenzije u kulturnoj ponudi gradova, kao i putem transnacionalne suradnje; proširivanje pristupa i sudjelovanja u kulturi; jačanje kapaciteta u kulturnom sektoru i njegovih veza s drugim sektorima; podizanje međunarodnog profila gradova kroz kulturu.

Svi hrvatski gradovi koji su se prijavili za natjecanje značajno su podigli profil kulture, međugradske i međunarodne suradnje čime su već osigurali korist za svoj grad.

Prijestolnica kulture 2020. uz jedan hrvatski, bit će i jedan irski grad. Ove je godine prijestolnica Donostia-San Sebastian (Španjolska) zatim slijede Aarhus (Danska) i Paphos (Cipar) u 2017., Leeuwarden (Nizozemska) i Valletta (Malta) u 2018. te Matera (Italija) i Plovdiv (Bugarska) u 2019. godini. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter