Odluka o Bleiburgu izazvat ce nove podjele u društvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u utorak je licemjernom ocijenila odluku vladajucih da Sabor uskrati pokroviteljstvo komemoraciji na Bleiburgu, ali da je još ove godine financira s pola milijuna kuna, ocijenivši da ce takva odluka rezultirati novim podjelama u hrvatskom društvu.

- Odluka vecine u saborskom predsjedništvu je da Sabor ne bude pokrovitelj, ali da se isplati novac, što mislim da je licemjerno jer ocito nije bilo dovoljno hrabrosti kod vladajucih da idu do kraja, izjavila je Kosor nakon sjednice saborskog predsjedništva koje nije prihvatilo prijedlog HDZ-a da Sabor o komemoraciji na Bleiburgu raspravi na plenarnoj sjednici.

Postavlja se pitanje, naglasila je, zašto vladajuci namjeravaju isplatiti novac poreznih obveznika za nešto što smatraju lošim.

Podsjetila je da su na Bleiburgu bili predsjednici SDP-a Ivica Racan i Zoran Milanovic, kao i hrvatski predsjednik Ivo Josipovic, što je, naglasila je, jasno pokazalo da je i SDP smatrao da je Bleiburg mjesto gdje se na komemoraciji treba odati pocast nevinim žrtvama Križnog puta.

Ponovila je prozivke na racun vladajucih da su temu Bleiburga nametnuli kako mediji i javnost ne bi raspravljali o aktualnom trenutku Hrvatske, odnosno o povecanju cijena struje i plina te rasta nezaposlenosti.

Lošim potezom ocijenila je i nakanu vladajucih da se 18. studenoga, uz Dan sjecanja na žrtvu Vukovara, obilježi i spomendan u znak sjecanja na sve žrtve pale za neovisnost i slobodu.

- U Vukovaru se sjecamo žrtava agresije, a u Bleiburgu komemoriramo žrtve koje su likvidirane nakon rata, porucila je Kosor.

Ne slaže se ni sa stavom vladajucih da se nevinih žrtava Križnog puta Hrvatska prisjeca 23. kolovoza, kada se obilježava Europski dan sjecanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima, jer se to obilježavanje, naglasila je, prije svega odnosi na komunisticki režim i nema veze s ovim što sada vladajuci predlažu.


Podijeli: Facebook Twiter