Odlucno protiv krvopija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog kišne godine s više vlage, sjever Istre lani se suocio s pravom najezdom komaraca. Pouceni prošlogodišnjim iskustvom, u Buzetu su odlucili pojacati dezinsekciju.

- Tigrasti komarac je specifican jer se nocu zavlaci ispod lišca i nocno zamagljivanje na njega ne djeluje pa se staništa trebaju namjenski uništavati rucnim zaprašivanjem, kaže komunalni redar Serdo Cinko. Dodaje da ce se situacija pratiti, a po potrebi ce se pojacati mjere za suzbijanje tigrastih i drugih komaraca. Mjere ce ovisiti i o vremenskim uvjetima jer ako je sušno razdoblje, komaraca je manje, dok vlaga pogoduje njihovom razvitku.

Akciju suzbijanja komaraca na javnim površinama jednom godišnje, pocetkom srpnja, provode djelatnici Veterinarske ambulante Porec prema ugovoru sklopljenom za cetverogodišnje razdoblje. Staništa se zaprašuju tzv. zamagljivanjem, insekticidima neopasnim za ljude i domace životinje, osim za pcele, a nakon zaprašivanja stavljaju se i tablete za uništenje licinki komaraca u vode stajacice.

Troškovi dezinsekcije, ukljucujuci i deratizaciju, krecu se oko osam tisuca kuna godišnje. Za pojacane mjere, osigurat ce se dodatna sredstva.

Dezinsekcija se u pravilu provodi na gradskim javnim površinama i u buzetskim naseljima. Ove ce se godine prvi puta dezinsekcijom obuhvatiti i podrucja Vrhuvštine i Sovinjštine, posebno sela uz rijeku Mirnu i okolica akumulacijskog jezera, gdje je pojava komaraca intenzivnija.

Upravo je na tom podrucju zabilježena prava epidemija dirofilarioze pasa koju uzrokuju opasni paraziti koje prenose upravo komarci. Od 200 testiranih pasa s buzetskog i laniškog podrucja, dirofilariozom je zaražen 61 pas ili 30,5 posto. Stanje je posebno alarmantno na lokaciji uz Motovunsku šumu i uz vodotoke, rijeku Mirnu i akumulaciju Butoniga.


Podijeli: Facebook Twiter