Odlucno NE tršcanskom LNG terminalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savudrijska luka bila je u srijedu odredište vecine ribara s Istre i Kvarnera. Uz tradicionalno obilježavanje sv. Andrije, zaštitnika ribara, okupilo se i mnoštvo žitelja s umaškog podrucja na platou luke, gdje je prireden domjenak, odnosno ribarska zdravica. Poslije okrjepe svi okupljeni, predvodeni ribarima, zaputili su se do ribarskog mola gdje su rastegli transparent kojim iskazuju svoje neslaganje s izgradnjom LNG terminala u tršcanskom zaljevu.

- Prisiljeni smo uputiti apel Vladi i Ministarstvu zaštite okoliša da odlucno ustane protiv izgradnje LNG terminala tu pred našim vratima. Oni ocito nisu svjesni toga, zaboravljajuci što se dogodilo u slicnoj situaciji s izgradnjom slicnog objekta u Raveni, gdje je nestao život u moru. Sutra ce nam se to dogoditi i u našem moru. Ništa nas više ne iznenaduje poslije mnoštva nerazumnih odluka na štetu Hrvatske i njenih žitelja, kazao je Danilo Latin u ime Ceha ribara Bujštine, ali i ribara iz cijele županije, ciju potporu, kaže, imaju.

- Hrvatsko stanovništvo je uskraceno za prave informacije o mnogim za ovu državu vitalnim stvarima, pa tako i za ovu najnoviju. Teško je to razumjeti, a još manje se pomiriti s cinjenicom da tako malo brinemo o blagodatima na kojima nam zavidi cijeli svijet. Nas stotinjak ovdje okupljenih ribara s Cresa, Lošinja, Pule, Rovinja, Vrsara, Funtane, Poreca, Novigrada, Umaga i Savudrije želimo raditi, živjeti od svoga rada. Ali do kada i gdje? Stoga upucujemo odgovornima apel da ucine sve što se da uciniti na zaštiti okoliša, našeg podmorja, u suprotnom ovo je kraj života za morski svijet, ali i za nas na, porucio je Latin.

Ribari su i slikovito iskazali što misle o odredenim državnim institucijama, u ovom slucaju Ministarstva zaštite okoliša koje je u liku lutka, poput karnevalskog pusta, završilo na lomaci!

Akciju ribara, treba reci, podupire i Udruženje obrtnika Bujštine ciji su celnici prisustvovali skupu.

U popodnevnim satima je održano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana, nakon kojega su pucanstvo i ribari u procesiji prošli lukom gdje je mjesni župnik blagoslovio usidrene brodice i ribarice. Pucka svecanost proslave zaštitnika ribara nastavljena je zabavnim programom u društvenom Domu u Bašaniji gdje su nastupili poznati meštar od fešte Giulio i Bukaleta band. (Napisao i snimio Mijat GAVRAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter