Odlucno ne miniranju u Plovaniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog ciljanih izmjena i dopuna bujskog Prostornog plana uredenja (PPU) u obuhvatu kamenoloma Plovanija javno je predstavljen u društvenom domu u Malotiji, gdje su se uz dvadesetak mještana Plovanije i okolnih mjesta, okupili i predstavnici Grada te Holcima na celu s predsjednikom Uprave Mariom Grasslom i predsjednikom Uprave Holcim mineralnih agregata iz Nedešcine Siniša Košcak.

Upravo je ta tvrtka zatražila izmjene na osnovu županijskog Prostornog plana, kako bi joj bila omogucena eksploatacija do iscrpljivanja postojecih rezervi i postavljanje postrojenja za razvoj novih proizvoda. Sada su tamo betonara i asfaltna baza, koje treba uskladiti sa zakonom. Eksploatacija bi, prema Košcakovim rijecima, i s obzirom na situaciju na tržištu, mogla potrajati do kraja 2018., no moguce je da ce to biti i prije 2015., a u predstavljanju sanacije sadnjom maslina i vinove loze objasnio je da ta dva procesa mogu teci usporedno.

Gradsko vijece je pokrenulo proceduru za izmjene, što je izazvalo revolt brojnih mještana koji su ukazali na ogromne materijalne štete na svojim kucama i stres koji doživljavaju prilikom svakog miniranja. Stotinjak njih je, kako smo vec pisali, potpisalo peticiju za zatvaranje kamenoloma u skladu s PPU-om iz 2005. godine kojemu je eksploatacija moguca do ove, a sanirati ga treba do 2015. godine. Aktivirali su se ne bi li obustavili proceduru, u cemu nisu uspjeli, a sinoc su iznoseci svoje primjedbe ustrajali u takvim stavovima.

- Svako miniranje osjetimo, ocekivali smo i jedva cekali zatvaranje! Gradani su tu nastavili graditi kuce imajuci u vidu upravo taj rok. Protiv Holcima nemamo ništa. Svjesni smo poboljšanja koje su uveli, neka nastave preradivati kamen, proizvoditi beton, ali miniranja nam je dosta, rekao je Ivan ?urin.

Boris Gašparini je naglasio da su gradani jasno izrekli svoj stav na dva dosadašnja sastanka s predstavnicima Grada (u jednom od njih i Holcima). "Vijece je donijelo odluku da se Holcimu udovolji, pa je pitanje jesmo li izabrali krive vijecnike ili je u pitanju kriva politika. Pitanje je samo jedno – želimo li takve izmjene ili ne. Ja ih ne želim, a mislim da su smo se svi jednako izrazili. Grad i Vijece to trebaju poštovati", zakljucio je.

Denis Turcic je pitao koliko je Holcim dosad platio odšteta za štete nastale miniranjem, na što je Košcak odgovorio da je u zadnje vrijeme bilo prigovora, ali nije pokrenut ni jedan spor. Dodao je da su se na sastanku s mještanima i predstavnicima Grada dogovorili da ce Mjesni odbor pripremiti popis oštecenih te da ce biti angažiran sudski vještak.

- Holcim je spreman platiti sve štete koje za koje ovlaštene osobe utvrde njegovu odgovornost, rekao je Košcak, dodajuci da su dobili informaciji da je grupa gradana odustala od popisa, o cemu je izviješteno i Gradsko vijece. Pojašnjeno je, medutim, da su gradani samo odlucili sacekati javnu raspravu.

Marjan Tomišic ukazao je na brojna oštecenja koja su nastala na njegovoj kuci samo tijekom ove godine i na devastaciju prirode, komentirajuci da ne ocekuje puno od javne rasprave i pitajuci bi li Grad danas dozvolio kamenolom na tom mjestu.

- Naravno da ne bi, ali postojeci kamenolom je otvoren 1950. Volio bih da ga nije ni bilo, no on je ocito ljudima trebao. Danas je tu zaposleno 25 ljudi od kojih 18 s našeg podrucja i ne mogu prihvatiti stav "neka se kamenolom zatvori, a vi se snadite", odgovorio je gradonacelnik Edi Andreašic. Tomišic je ponovno ustvrdio da Holcim izlazi izvan okvira eksploatacijskog polja te da otvara trecu etažu bez postojecih dozvola.

To je Košcak opovrgnuo i izvijestio da vec rade na trecoj etaži, ali je 2007. Ministarstvo zaštite okoliša izmijenilo Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš te je potvrdena mogucnost eksploatacije do dubine od 75 metara nadmorske visine, prije cega je utvrdeno da to nece ugroziti kvalitetu vode za pice na izvorištima Bužini i Gabrijeli, lociranih sjeverno od eksploatacijskog polja. Predstavnici Holcima su rekli i da ukoliko netko ima drugacija saznanja neka o tome obavijesti nadležne institucije.


Podijeli: Facebook Twiter