Odlucno NE kamenolomu u Lakovicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"NE ponovnom aktiviranju kamenoloma Lakovici!" Bio je to složan i odlucan odgovor mještana i vlasnika nekretnina u selima Heraki, Lakovici, Ivici, Pajari, Štifanici, Rakovci i Sveti Lovrec, okupljenih na skupu gradana i predstavnika Opcine Sveti Lovrec, poreckog obrta Dekop i zagrebackog poduzeca Viadukt.

Potonji, naime, želi, u suradnji s poreckim obrtom, ponovno aktivirati eksploataciju kamena u spomenutom kamenolomu, koja je zadnjih pet godina bila obustavljena.

Kamenolom, koji se nalazi na 50-ak metara od obiteljskih kuca, desetljecima je bio trn u oku gradana koji su zbog njega trpjeli miniranje, oštecenja na kucama i prometnicama, gutali prašinu i trpjeli prometovanje teških kamiona koji su im ugrožavali sigurnost i kvalitetu življenja.

Izlažuci svoje stavove, inženjer Goran Cirkovic je u ime Viadukta kao koncesionara u kamenolomu rekao da su steceni uvjeti za ponovno aktiviranje kamenoloma te je pozvao gradane da pronadu zajednicki jezik i planiraju aktivnosti koje nece ometati njihov život.

Tridesetak gradana pažljivo je saslušalo njihove argumente, rekavši da su prije ovog sastanka vec imali dogovor te, kako ne bi došlo do nepotrebnih prepucavanja, svoje stavove saželi i prenijeli preko svog predstavnika, mještanina Rade Vojinovica.

- Tražite kompromis, ali ga nema, Viadukt je pedeset godina koristio dobrotu ovih ljudi. Saniranje cesta, kamenoloma, ništa od toga niste napravili, a polažete pravo na to da svakih pet godina pronadete novog partnera koji bi dolazio ovdje kopati. Želimo živjeti na svome, graditi buducnost, i to nije interes pojedinaca, nego svih nas. Imamo zadatak peticijom ici prema tome da se kamenolom ne samo zatvori, nego da Viadukt primijeni elaborat o sanaciji, zakljucio je Vojinovic dodavši da su mještani time rekli svoje mišljenje i nakon toga napuštaju sastanak. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter