Odlučili se za Siemensov CT i magnetnu rezonancu

Radiologija i stari CT u Mornaričkoj bolnici
Radiologija i stari CT u Mornaričkoj bolnici

Nakon javnog otvaranja ponuda uprava pulske Opće bolnice odlučila je dva nova vrhunska i skupa aparata - CT i MR, odnosno magnetnu rezonancu - kupiti od Siemensa. Javni natječaj je proveden, Siemens je izabran kao najbolji ponuditelj i ta je odluka s potpisom sanacijske upraviteljice bolnice doc. dr. sc. Irene Hrstić upravo objavljena u Narodnim novinama. Od tada teče 15-dnevni žalbeni rok (do 2. studenoga) pa se potpisivanje ugovora s dobavljačem može očekivati najranije 5. studenoga, a bude li žalbi, i dva mjeseca kasnije.

Do prvih pak pregleda na novim uređajima pacijenti pulske bolnice morat će pričekati proljeće. U bolnici saznajemo da je kriterij odabira dobavljača bila najniža cijena između prihvatljivih ponuda pristiglih na javni natječaj otvoren do 22. rujna. Konkurencija nije bila prevelika, stigle su svega tri ponude. Siemens je dostavio ponudu za oba uređaja, a zajednica ponuditelja za magnetnu rezonancu marke Philips.

Novi - stari uređaji

Za CT je postignuta cijena od 5,4 milijuna kuna, dok će MR pulsku bolnicu koštati 8,2 milijuna, što će se podmiriti iz kredita za dogradnju i rekonstrukciju pulske bolnice.

U cijenu je uračunat PDV, ali i kompletna montaža uređaja do njihova puštanja u rad te obuka medicinskog osoblja koje će na njima raditi. Riječ je o 128-slojnom CT-u i magnetnoj rezonanci jačine 1,5 Tesla. Radi usporedbe, podsjetimo da Ministarstvo zdravlja drugim općim bolnicama u Hrvatskoj, dakle bolnicama istog ranga, upravo kupuje nove 32-slojne CT-e, što je dva koraka ispod budućeg pulskog uređaja. MR, pak, koji prvi put ulazi u pulsku bolnicu, također je jači od sada jedine magnetne rezonance u Istri, one u pulskoj Ars Medici.

Rok dobave uređaja je 100 dana od sklapanja ugovora. Oba uređaja bit će smještena na Odjelu radiologije u Zagrebačkoj ulici. Kako je riječ o zahtjevnim i velikim aparaturama - velikima i gabaritima i težinom: MR teži skoro devet tona - postojeća zgrada morat će pretrpjeti neke građevinske preinake. Morat će se čak rušiti neki zidovi, otvarati otvori na fasadi, postavljati dijelovi klimatizacijskog sustava na krovu…

Radiologija zadnja

Više će se znati nakon što stignu svi nacrti i tehnički zahtjevi proizvođača - ne prije potpisivanja ugovora, a onda se o izvedbi tih radova moraju dogovoriti Opća bolnica i Zagrebgradnja, kaže sanacijska upraviteljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić.

Obnova postojeće zgrade radiologije, prema najavljenom redoslijedu gradnje nove bolnice, trebala je zadnja doći na red. Prije toga planirano je dovršiti gradnju novog Objekta broj 1, rekonstruirati postojeću zgradu ginekologije pa se baciti na izgradnju Objekta broj 2 da bi se u njega mogli preseliti korisnici postojeće radiologije koja bi tek tada bila spremna za obnovu. Po svemu sudeći, sada će se morati napraviti izmjena terminskog plana, ako se želi što prije nove uređaje staviti u funkciju.

Stari CT proradit će do kraja tjedna

Neslužbeno saznajemo da je plan da novi CT i MR pacijentima budu na usluzi u travnju sljedeće godine. Do tada nam preostaje stari CT smješten u Mornaričkoj bolnici, koji se stalno kvari i upravo je u fazi popravka. Neupotrebljiv je od početka listopada, ali je zadnja vijest da naručena nova rendgenska cijev stiže i aparat će opet biti u funkciji do kraja ovog tjedna. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter