Odluceno: krizni porez 3, PDV 23 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvodenje poreza solidarnosti od tri posto, uz rast stope PDV-a s 22 na 23 posto konacno je stajalište Vlade, potvrdili su socijalni partneri nakon najnovije runde pregovora u Banskim dvorima. Novi nameti, koji su s odredenim rezervama prihvaceni od veceg dijela socijalnih partnera, bit ce na snazi do kraja 2010. godine, a Vlada ocekuje da ce na godišnjoj razini na taj nacin prikupiti oko 5 milijardi kuna.

Vladine mjere obuhvacaju i rezanje ovogodišnje božicnice javnim i državnim službama za 50 posto, dok se regres za godišnji odmor nece dirati.

Predstavnici poslodavaca nisu baš presretni s tim rješenjem ali ce kratkorocno podržati takvu Vladinu mjeru. "Ocekujemo, i tom nam je obecala premijerka Kosor, da je ovo samo priprema za jedan ozbiljan proracun za 2010. u kojem se ocekuje radikalno rezanje državne potrošnje", rekao je Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a.

Sindikati su ostali podijeljeni spram Vladinih mjera. Sindikati državnih i javnih službi su podržali prijedlog, dok je sindikatima koji okupljaju radnike iz proizvodnog sektor taj prijedlog još uvijek neprihvatljiv.

Hrvatska udruga sindikata (HUS) kategoricno odbija taj prijedlog dok SSSH zasad nije podržao prijedlog, dok Vlada ne izade sa svim ostalim mjerama koje planira napraviti u dogledno vrijeme.

"Ovo je vatrogasna mjera kojom se želi dobiti na vremenu kako bi se održala kreditna sposobnost zemlje. Ocekujemo da se pred nas stave izracuni efekata nove stope PDV-a te prijedlozi koji se još novi porezi planiraju uvesti. Govorilo se o uvodenju poreza na luksuznu robu, trošarine na mobilnu telefoniju, a ocekujemo da ce ovaj porez solidarnosti zahvatiti i kamate, dobit, dividende…", istaknula je Ana Kneževic, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Socijalni partneri završili su pregovore s Vladom, a pregovori ce se nastaviti s predstavnika umirovljenickih udruga. Ocekuje se da ce Vlada u subotu održati izvanrednu sjednicu na kojoj ce izaci s novim rebalansom proracun i navedenim antirecesijskim mjerama.


Podijeli: Facebook Twiter