Odlikovan Ljubo Drndić, autor povijesnog Proglasa o priključenju Istre


U sklopu svog posjeta Barbanu Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović objavila je da je donijela odluku kojom je odlikovala Ljubu Drndića, autora povijesnog Proglasa o ujedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom i jednog od utemeljitelja Glasa Istre u srpnju 1943., koji je preminuo 20. veljače 2013. godine.

Ustvrdivši kako je barbanska trka danas neizostavni dio kulturnog identiteta Istre i cijele Hrvatske, pokroviteljica manifestacije, predsjednica je zahvalila svima koji su prije četrdesetak godina obnovili tu manifestaciju i koji je njeguju kao vrijedan podsjetnik na povijest i simboličan izraz zavičajne i domoljubne tradicije Barbanštine i cijele Istre.

        - Istra je po mnogo čemu osobit hrvatsko kulturno-povijesni zavičaj. Istarski je čovjek njegujući svoju čakavsku riječ, svoj kanat, glagoljaštvo i običaje stoljećima čuvao i očuvao svoju hrvatsku nacionalnu svijest, rekla je Grabar-Kitarović, dodavši kako Istru s pravom možemo smatrati kolijevkom hrvatskog i europskog antifašizma.

        U prilog tomu ona je istaknula upravo hrvatskog domoljuba i borca Ljubu Drndića, dodavši da je u povodu europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima donijela odluku da će posthumno odlikovati tog borca za nacionalnu slobodu i socijalnu pravdu čime se, kako je rekla "ujedno odaje priznanje i zahvalnost svim istarskim domoljubnim antifašistima".

        Po njenim riječima županijski regionalni ustroj pokazao se dobrim a Istra u njemu ima mogućnosti izražavati sve svoje posebnosti a ono što je sada potrebna je fiskalna i funkcionalna decentralizacije Hrvatske.

        "Ako Istra daje jedan od najvećih doprinosa hrvatskome proračunu onda se to mora osjetiti i u mogućnosti da samostalnije i više nego do sada raspolaže ostvarenim dohotkom. To vrijedi za sve županije, stoga očekujem da će nova Vlada žurno donijeti odluke koje će to omogućiti", rekla je predsjednica, dodavši kako očekuje punu potporu projektima poput pulske bolnice, završetku istarskog ipsilona, druge cijevi tunela Učka, kao i drugim projektima važnima za Istru i Hrvatsku. (Hina, GI)


Podijeli: Facebook Twiter