Odličnim vinima Vinistra izlazi na svjetsku vinsku scenu

Martin Münch u rovinjskoj crkvi sv. Franje
Martin Münch u rovinjskoj crkvi sv. Franje

Najveća i najznačajnija vinska smotra ne samo u državi već i u regiji, Međunarodna izložba vina i vinske opreme Vinistra, u svom 24. izdanju održat će se u porečkoj dvorani Žatika od 12. do 14. svibnja. O smotri od koje se očekuje da će ponovno srušiti nekoliko rekorda, razgovaramo s predsjednikom Udruge istarskih proizvođača grožđa i vina Vinistra, Nikolom Benvenutijem.

- Koje su glavne teme odnosno naglasci ovogodišnje Vinistre?

- Najvažniji je naglasak dobro vino, jer opet je jako dobra godina iza nas, na ocjenjivanju smo imali rekordan broj vina u povijesti Vinistre, a godina je pokazala svoju kvalitetu i u zasluženim medaljama. Švedska vinska udruga Monskankarna je proglasila Istru vinskom regijom godine, pa će stoga Švedska biti zemlja partner ovogodišnjoj Vinistri. Opet imamo i rekordan broj izlagača vinara, čime smo oborili lanjski rekord, ovo će dakle biti Vinistra rekorda, pa očekujemo da ćemo oboriti i lanjski rekord u broju posjetitelja.

- Svi hvale zadnju berbu, ali pojasnimo malo po čemu je to 2016. godina bila tako dobra za istarska vina?

- Godina je još od proljeća, od samog početka vegetacije krenula dobro, s dovoljno padalina i dovoljno sunca po mjesecima. Nešto je više padalina bilo u vrijeme cvatnje, ali nije bilo šteta, tek nešto malo smanjeni urod, ali takve su okolnosti urodile povećanom kvalitetom. Dok su se brale bijele sorte bilo je sunčano, pa je vrijeme osim što je pogodovalo zriobi, pogodovalo i ugodnijem obavljanju berbe. Specifičnost lanjske godine bile su hladnije noći kroz cijelu godinu, što je pridonijelo boljoj aromatici vina, tako da možemo reći da su parametri u grožđu u vrijeme berbe 2016. bili školski, idealni. To se pokazalo sada, i na medaljama, a pokazat će se i u budućnosti na odležanim vinima iz te berbe. Nastavljamo dobar niz od 2015. godine, i s vinima iz zadnje dvije godine doista imamo što pokazati.

Istarska vina na svjetskim natjecanjima

- Koliko je iznimna kvaliteta zadnjih dviju berbi pridonijela tržišnom uspjehu i izvoznoj afirmaciji istarskih vina?

- Pomogla je mnogo, i pomoći će mnogo, jer neka vina iz te berbe će tek izlaziti na tržište u budućnosti. Ove dvije berbe pamtit će se ne samo po dobrim ocjenama na Vinistri nego i na inozemnim ocjenjivanjima. Ove godine imamo najveći broj uzoraka ikad na Vinistri, ali imamo i povećanje broja uzoraka istarskih vina na svjetskim natjecanjima, i to je definitivno jedan od putova ka afirmaciji istarskih vina u svijetu.

- Donose li uspjesi istarskih vina na svjetskim natjecanjima i nove inozemne narudžbe?

- Kada pogledamo velike vinske regije oko sebe, jasno je da smo mi vrlo mali proizvođači, ali to ne znači da ne možemo biti na važnijim svjetskim vinskim kartama i na najvažnijim svjetskim tržištima, a jedno od najvećih je svakako Velika Britanija. Neki naši vinari već izvoze na ta tržišta, ali s našim količinama moramo se fokusirati naše specifične sorte, koja neće kolidirati s nekim novozelandskim sauvignonom ili francuskim merlotom. Zato se u izvozu moramo predstavljati s istarskom malvazijom i istarskim teranom, vinima koja imaju svoje sortne specifičnosti, ali nose u sebi i specifičnosti podneblja u kome je to vino proizvedeno. Tako se na svjetskom tržištu možemo diferencirati od mase sličnih vina iz cijeloga svijeta.

- Jesu li problemi koje smo u zadnje četiri godine imali s teranom imali ikakav propagandni učinak, je li uslijed toga više ljudi čulo za naš teran i poželjelo ga kušati?

- Možemo reći da čak i jesu, ali smatram da bi energija, volja i novac koji bi se uložili u normalnu propagandu te sorte kao vrhunskog vina imali puno veći učinak od ovog što nam se dogodilo.

Vrijednost terana potvrđujemo kvalitetom

- Europska legalizacija terana, iako je sasvim izvjesna, tek slijedi, postupak bi se trebao dovršiti krajem lipnja; no hoće li se na ovoj Vinistri nekako obilježiti konačna dobra sudbina istarskog terana?

- To ćemo obilježiti, ili preciznije: to smo obilježili kvalitetom, jer su na ocjenjivanjima terani jako dobro prošli. Neke euforije neće biti, jer su se vinari dosta naslušali najava i obećanja da će se to riješiti, a godine su prolazile bez rješenja. Pravi i istinski razlog za zadovoljstvo doći će kada dobijemo završno rješenje koje očekujemo krajem lipnja, a zatim ćemo nastaviti normalne proizvoditi i prodavati istarski teran.

- Odakle Švedska na Vinistri?

- Njihova udruga svake godine bira vinsku regiju godine, po svojim određenim kriterijima, poput napretka, kvalitete, razvoja, i ove godine izbor je pao na nas. To je svakako rezultat višegodišnjeg truda istarskih vinara, njihovog kontinuiranog razvoja i rasta kvalitete, ali i promocije odnosno razvoja brendova koji su sve prisutniji na vanjskim tržištima.

- Hoće li zbog tog izbora više Šveđana doći na Vinistru?

- Očekujemo da će na Vinistru doći nešto više Šveđana nego inače, ali prije svega očekujemo da će više Šveđana dolaziti u Istru tijekom cijele godine, pošto njihova udruga broji više od 26.000 članova. Iskustva s ranijim godinama i drugim regijama koje su bile njihov prijašnji izbor govore da će 20-30 posto članova te udruge posjetiti Istru tijekom ove godine.

- Očekujemo li stoga i povećanje izvoza istarskih vina u Švedsku?

- To bi trebalo rezultirati pojačanim plasmanom, i nadamo se da će uz već prisutna vina biti i novih, jer je to vrlo utjecajna udruga koja ima podružnice po cjeloj Švedskoj ali i izvan Švedske.

Politička kriza i vinski sektor

- Vratimo se na domaće teme: svjedoci smo političke krize poduljeg trajanja, a koliko se ta kriza osjeća u vinskom sektoru?

- U vinskom sektoru se itekako osjećaju poremećaji, prije svega u vezi EU fondova. Natječaj iz vinske omotnice trebao je biti raspisan lani u studenom, a još ga uvijek čekamo, i pitanje je kada će se raspisati. Ta situacija neposredno pogađa sektor vinogradarstva i vinarstva. Općenito kad govorimo o vinarstvu na nacionalnom nivou, jasno je da nije dobro da se vlast stalno mijenja jer još uvijek nemamo konkretnu strategiju razvoja hrvatskog vinarstva o kojoj pričamo već godinama. Za to je nadležno Ministarstvo poljoprivrede, ali strategija se treba raditi u suradnji s regijama, a u nju treba ući mnogo toga, od zakona o vinu pa do marketinga vina za cijelu Hrvatsku. Već dugo se govori o potrebi osnivanja hrvatske vinske agencije, koja još nije osnovana. Doduše imamo udruženje vinarstva pri Gospodarskoj komori ali to nije dovoljno, nama treba tijelo koje će se time profesionalno baviti.

- Osim politike, još jedna nepogoda pogodila je istarsko vinogradarstvo i vinarstvo, a to je zlatna žutica. Kako se s time nose istarski vinari?

- Kao udruga pokušavamo maksimalno educirati ljude o čemu se tu radi, o kakvoj je bolesti riječ, kako spriječiti njeno širenje, jer bolest je nažalost neizlječiva i treba se maksimalno založiti i educirati ljude za njenu preventivu.

- Po zadnjim službenim podacima u Istri je zbog zlatne žutice iskrčeno 65 hektara vinograda. Hoće li istarski vinari dobiti neko obeštećenje za iskrčene vinograde?

- Nemamo nikakvih najava hoće li se isplatiti štete bog zlatne žutice. Tražili jesmo, više puta, a odgovor Ministarstva uvijek se svodio na postojanje mjere u EU fondovima za konverziju vinograda, iz kojih, ako imate stare vinograde, dobijete 50 posto novaca da zasadite nove. Ali to nije to, jer takve mjere zahtijevaju mnogo vremena, a vi kao proizvođač nemate vremena. Ako vam nije zahvaćen cijeli vinograd, odmah vadite bolesne i sadite zdrave loze, a ako je zahvaćen cijeli, naprosto vadite cijeli vinograd. Po sili zakona bolestan vinograd moraš iskrčiti odmah, a u ovakvim natječajima mogu proći i tri godine procedure dok se ne bi mogao zasaditi novi.

Oz Clarke na Vinistri

- Koje nam zanimljivosti donosi program ovogodišnje Vinistre?

- Vinistra zapravo počinje dva dana prije početka same izložbe, koja se svečano otvara u petak 12. svibnja. U srijedu 10. svibnja priređujemo podjelu odličja nagrađenim vinarima u hotelu Laguna Parentium, a istom prilikom ćemo promovirati i ovogodišnje dobitnike oznaka IQ za istarsku malvaziju. Sutradan, u četvrtak 11. svibnja također u Parentiumu od 16 do 19 sati organiziramo "dan za profesionalce, to je ovogodišnja novost, jer smo željeli u jednoj posebnoj prigodi i mirnijoj atmosferi predstaviti posljednju berbu vinskim profesionalcima, ugostiteljima, sommelierima, distributerima i novinarima. Kako se već pročulo da je berba 2016. dala odlična vina, to će biti prilika da ljudi iz svijeta vinskog biznisa u neposrednom kontaktu s proizvođačima na vrijeme osiguraju svoje narudžbe. Među pratećim programima ovogodišnje Vinistre također imamo niz zanimljivosti, od radionice sljubljivanja vina i meda iz središnje Istre, preko predstavljanja istarskih pjenušaca napravljenih na francuski način, pa do vinske škole za početnike.

- I kao šećer na kraju – na ovogodišnju Vinistru dolazi Oz Clarke, jedna od najvećih svjetskih zvijezda u svijetu vina, poznati britanski vinski kritičar, edukator, nakladnik, osnivač vinskih institucija, i veliki ljubitelj istarskog terana. Što znači dolazak stručnjaka ovakvog kalibra na Vinistru?

- Jako je teško dobiti takvog nekog, a mi smo imali sreće da u te dane on nije imao drugih obaveza. Naprosto smo mu uputili poziv i on ga je prihvatio. Bit će na dodjeli priznanja u srijedu, očekujemo i da će osobno uručivati priznanja nagrađenim vinarima, a u četvrtak će u 11 sati u hotelu Laguna Parentium voditi radionicu o istarskom teranu. Osim što će u toj radionici predstaviti potencijale ove sorte, oko koje je u zadnje četiri godine bilo toliko problema, kroz upoznavanje s različitim stilovima vina od sorte teran, bit će svakako zanimljivo čuti što o našim teranima, za koje mi tvrdimo i mislimo da su svake godine sve bolji, kaže jedan takav svjetski autoritet. Oz Clarke će prisustvovati i svečanom otvorenju Vinistre, a njegov dolazak na nađu izložbu označava svojevrsnu prekretnicu: od statusa najznačajnije vinske smotre u regiji podižemo se na svjetsku vinsku scenu, pa ćemo nastojati da i na sljedećim Vinistrama imamo goste takvog kalibra. (Davor ŠIŠOVIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter