Odlicne turisticke najave za Uskrs

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobre najave za Uskrs pljušte sa svih strana iako blagdan, u usporedbi s lanjskim, pada ranije i ne spaja se s prvomajskim praznicima. Optimizam bi moglo "ohladiti" samo loše vrijeme kada bi otpali kamping gosti i oni neodlucni.

Prema procjenama Ivana Pukšara iz turisticke agencije Kompas, Hrvatska bi u tom periodu mogla imati izmedu 30 i 40 tisuca gostiju, i to iz bližih zemalja Europe kao što su Italija, Austrija i Slovenija.

Denis Ivoševic iz županijske Turisticke zajednice kaže da su zasad najave istarskih hotelijera, koji u doba predsezone cine gro turistickog prometa u Istri, na jednakoj razini kao i lani, ali to i ne predstavlja konacnu brojku.

- Hotelijeri najavljuju oko 70 tisuca nocenja u svojim kapacitetima. Lani su u isto ovo vrijeme najavili 26 tisuca dolazaka i 72 tisuce nocenja. Medutim, na kraju je realizirano 155 tisuca nocenja. Tako da i ove godine ocekujemo da ce se realizirati oko 90 do 100 tisuca nocenja. Naravno, sve se te prognoze mogu izmijeniti ako bude loše vrijeme pa se Austrijanci predomisle i odu na skijanje, kaže Ivoševic.

U tom periodu svoja vrata otvara vecina velikih istarskih hotela - njih 20-ak. Bez gostiju ostaju pulska Arenaturistova Histria te apartmansko naselje Punta Verudela, kao i Parentium porecke Plave lagune, zbog preuredenja.

Što se pak putovanja Hrvata tice, oni su, prema Pukšaru, ove godine najviše zainteresirani za Španjolsku, odnosno Madrid i Barcelonu, te daleka putovanja poput Kube i Dubaija, dok je primjerice Egipat u padu. Kaže da ce se oko 15 tisuca Hrvata odluciti za putovanje za ovogodišnji Uskrs, bilo u inozemstvo bilo u neku domacu destinaciju, u potrazi za ljepšim i toplijim vremenom. (B. BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter