Odlicne ocjene za "Crnce"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadnjih su godina kratki filmovi sve prisutniji na festivalima igranog filma. Za kratku formu odlucuju se i priznati režiseri u sve vecem broju. Na ljubljanskom medunarodnom filmskom festivalu LIFFE-u posatoji vec drugu godinu posebna natjecateljska sekcija Svijet ukratko. Od petnaest filmova na ovogodišnjem 20. festivalu, koji završava u nedjelju, izdvojimo film "Arena" mladog portugalskog režisera Joaoa Salaviza.

Film, u kojem režiser predstavlja mentalno stanje djecaka Maura u kucnom pritvoru, dobitnik je Zlatne palme u Cannesu za najbolje kratkometražno djelo. Uvjerljiv je i talijanski film "Utakmica" u režiji Michelea Alhaiqua, u kojem se na ulicama Rima odvija prica o djecacima koji bi željeli nastupiti na velikom nogometnom turniru. U sekciji kratkih filmova prikazan je i film "Tulum" Dalibora Matanica, prica o grupi mladih koji bezbrižno provode ljetni dan na cestama Vukovara.

Nažalost, kratki filmovi se više ne prikazuju prije glavnog filma dana, što smanjuje mogucnosti da se šira javnost upozna s njima.

U glavnoj natjecateljskoj sekciji u igri za nagradu je, medu ostalima, film "Crnci" Zvonimira Jurica i Gorana Devica, koji je dobio odlicne ocjene filmskih kriticara, a i publike. Oznacen je kao film-izjava, nacelna, proturatna izjava te kao jedan od najboljih filmova hrvatske i postjugoslavenske kinematografije.

Nova, deseta sekcija na festivalu je Kinobalon, s filmovima koji su namijenjeni djeci i omladini. U Europi se godišnje snimi tridesetak igranih filmova namijenjenih mladoj publici, od toga najviše u Njemackoj, Danskoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Švedskoj.


Podijeli: Facebook Twiter