Odlična prva večer Dimensions festivala!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjajno cjelonoćno glazbeno kolektivno iskustvo s renomiranim autorima recentne svjetske elektronske scene, meditativno i profinjeno, ali i plesno i strastveno, ponudio je sinoć otvoreni Dimesions Festival, novi festival underground elektronske glazbe koji se do nedjelje održava na šest pozornica unutar i ispred tvrđave Punta Christo u Šutinjanu. Suptilniji je to i intimniji, no nimalo manje muzički kvalitetan nastavak prošlotjednog razvikanijeg, raskalašenijeg i masovnijeg "bratskog" Outlook Festivala. Uz to, prosječan posjetitelj Dimensionsa - koji je u svom prvom izdanju okupio pet tisuća iznimno miroljubivih i odllično raspoloženih ljubitelja elektronske glazbe iz Europe i cijelog svijeta, ponajviše iz Velike Britanije - ipak je koju godinu stariji od prosječnog razularenog, no suštinski također pacifiističkog 19-godišnjeg "outlookovca".

Glavna pozornica tvrđave Punta Christo (Fort Arena 1) prošle je noći, skoro sve do ovog jutra, bila natiskana s više od dvije tisuće odlično raspoloženih ljudi, a bar sto metara bio je kroz noć dugačak red posjetitelja koji su strpljivo čekali ulaz na glavno mjesto događanja. Nešto prije 21 sat počeo je dojmljiv jednosatni nastup vrlo dobrog ambijentalnog londonskog benda Portico Quartet. Kreću se od suvremenog jazza do trip hopa i postrocka, uz bogatu elektronsku podlogu, ali i živ, rafinirano melodičan saksofon, kontrabas, bubanj i "hang", metalnu udaraljku stvorenu u 21. stoljeću.

Nakon njih, također ambijentalni, ali i nešto plesniji, uz vješto korištenje sekvencera i sampleova, kao i električne gitare, bili su britanski postdubstep house elektronički duo Mount Kimbie. Zatim je red došao na tri udarna imena prve večeri, od kojih se prvi predstavio švedski dream pop-indietronic i trip hop bend Little Dragon, kojemu u klasičnoj postavi s klavijaturistom, bubnjarom i basistom šugo daje glas i pojavnost pjevačice Yukimi Nagano.

Zvijezda večeri, mladi 22-godišnji američko-čileanski glazbenik Nicolas Jaar, opravdao je status jedne od najistaknutijih novih figura na svjetskoj elektronskoj sceni. Ne podilazeći dijelu publike koji je možda htio puno dulje energičnije plesne house dionice, on je sa svog laptopa i uz pomoć gitarista i saksofonista predstavio nešto mirniji, ali itekako sadržajan i nadahnut materijal s iznimno hvaljenog prošlogodišnjeg debitantskog albuma "Space Is Only Noise". Pojedini upućeni Puljani s posebnom su pažnjom nakon Nicolasa Jaara dočekali korektan jednosatni nastup Four Teta, još jednog jako hvaljenog mladog britanskog house/IDM producenta.

Za razliku od nešto smirenije, mantrične glavne pozornice, žestok techno cijele noći dopirao je iz bočnog "jarka", a posebno moćan i plesan zvuk od 2 do 3 sata ujutro na  "mungos" pozornici u stražnjem dijelu tvrđave krerirao je Jack Sparow. Na toj pozornici najbliži su publici iznimno moćni subovi, čija se snaga u pojedinim trenucima jedva fizički podnosi.

Vedru i najpitkiju glazbu, s izazovnim digresijama u iznimno plesni funk, soul i disko 70-ih, prozvodio je Floating Points od 2 do 4 ujutro na stageu ispred tvrđave, privukavši ispred maštovito uređene bine fascinantno mnoštvo rasplesanih ljudi.

Neuobičajeno za domaće prilike, prva je noć, bar na razini live acta i bendovskih svirki, odmah u startu ponudila možda i najjača festivalska imena, a neslužbeno saznajemo da je tome razlog to što neki sinoćnji izvođači već za dan-dva nastupaju na engleskom festivalu Bestival.

Druge večeri Dimensions Festivala, u petak, na glavnoj pozornici u jedan sat iza ponoći najavljen je nastup istaknutog detroitskog techno producenta i DJ-a Carla Craiga, dok u subotu vrijedi izdvojiti nastup istaknute figure skandinavske scene Todda Terjea u ponoć u "jarku" tvrđave (na istom stageu uz njega nastupa još sedam njegovih skandinavskih kolega koji će ponuditi svoj dub, disco, synth pop, techno i house). U subotu u 1 ujutro, kao jedan od headlinera, na pozornici ispred tvrđave nastupa detroitski techno-house glazbenik Theo Parrish.

Od domaćih jakih imena u subotu Eddy Ramich nastupa u dvorištu tvrđave u 22.30 te Petar Dundov u 03.30 sati u "grotlu". Ulaznica ima još samo za posjetitelje iz Hrvatske i zemalja regije, a dnevna karta stoji visokih 250 kuna. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter