Odlična godina za vina - dovoljno kiše i sunca

Mlado vino ima specifičnu boju
Mlado vino ima specifičnu boju

Pod šatorom u kaštelu Morosini-Grimani u Savičenti održana je tradicionalna fešta mladoga vina na kojoj je svoja mlada, ali i stara vina, izložilo dvadesetak renomiranih istarskih vinara s područja cijele Istre - Ravalico, Trapan, Franc Arman, Vivoda, Tomaz, Siljan, Bačac, Moscarda, Matić, Zigante, Fameja Matošević, Černeka, Palčić, Jermaniš, Pincin, San Martino, Licul, Sosich, Juričić i OPG Živolić.

Uz kupovinu čaše po 50 kuna posjetitelji su mogli degustirati vina koliko su htjeli te dati svoj glas najboljem. Prema ocjenama publike najbolji vinari "Fešte mladega vina 2016." su Vina Tomaz iz Motovuna, na drugom su se mjestu smjestila Vina Baćac iz Kukurini dok je treće mjesto pripalo OPG-u Živolić iz Fola.

Ni mošt ni vino

Na pitanje što je to uopće "mlado vino" Milenko Matić iz vinarije "Matić" kazao nam je kako to nije lako objasniti.

- To je, nit' vino, nit' mošt, budući da mošt postaje vinom 11. studenog kada je kod nas njegovo službeno krštenje, rekao nam je Matić te dodao da se u ovom trenutku ipak već vide budući potencijali vina, a oni su obećavajući jer je, kako nam je rekao, ova godina za vina bila odlična. "Ovo je trenutak kada prvi puta otvaramo bocu i vidimo trud i muku koje su vinari u vino ulagali tijekom cijele godine, zaključio je Matić.

Svoju mladu malvaziju došla je na feštu predstaviti i Aleksandra Ravalico. Kako nam je potvrdila ova je godina za vina bila jako dobra jer je bilo dovoljno i sunca i kiše. - Zadovoljni smo i vremenom i time što smo imali veću količinu grožđa od kojeg smo napravili oko 250 tisuća litara vina, navela nam je Ravalico dodajući kako u svojoj ponudi osim malvazije imaju još i sivi pinot, muškat, chardonnay, cabernet, merlot i rose.

Odlična godina

Zadovoljna godinom bila je i mlada vinarka Antonela Paliska iz vinarije Romeo iz Nedešćine. "Danas na degustaciju nismo donijeli svoja mlada vina već samo stara jer smo berbu završili prije mjesec dana tako da vino još kuha, rekla nam je Paliska dodajući kako se ova godina može mjeriti s odličnom 2014. vinskom godinom odnosno vinima iz 2015. koja su imala odlično izbalansirane kiseline i šećere. "Vino još mora odraditi svoje, no već sada vidimo da će ono biti jako dobro, zaključila je Paliska čija su malvazija i teren na Vinistri nagrađeni zlatnom medaljom, a muškat dobio srebro.

Manifestaciju je organizirala Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, pod pokroviteljstvom Općine i Istarske županije. Kako nam je pojasnio direktor TZO Svetvinčenat Dean Pustijanac tradicija izlaganja i kušanja mladih vina u Svetvinčentu postoji već 40-ak godina, a unatrag 15-ak godina Savičenta je postala mjesto okupljanja vinara.

I dok su vinare i njihovu publiku pod šatorom u Kaštelu zabavljali Anelidi večernja se fešta zaključila u velikom šatoru koncertom Crvene jabuke i Farabuti banda.

Sportski susreti

Program je započeo turnirom u  pljočkanju u parovima na kojem su prvo mjesto osvojili Branko Družeta i Mladen Šugar (Sutivanac), drugo Filip i Elvis Krajcer (45 Paralela), a na trećem mjestu smjestio se par Armando Fabijančić i Zlatko Ančić odnosno ekipa Marčenegla. Sportska događanja nastavljena su biciklijadom u kojoj je sudjelovao gotovo 150 biciklista koje je po dolasku na cilj, odnosno Placu, dočekao ručak. Sportski dio programa upotpunili su i nogometni susreti veterana NK Smoljanci Sloboda i NK Bela Krajina Črnomelj iz Slovenije koji su utakmicu odigrali na Žlinji, travnatoj površini ispod kaštela Morosini-Grimani. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter