Odlicna gluma na "Generalnoj probi"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstava "Generalna proba samoubistva (gorka komedija o laži)" Dušana Kovacevica i beogradskog Zvezdara Teatra u utorak je u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula otvorila seriju gostovanja u novoj kazališnoj sezoni. Sudeci prema reakcijama, publika je, a kazalište je bilo puno, s ovom predstavom došla na svoje. Smijeh i pljesak tijekom dva sata trajanja predstave bili su stalna zvucna kulisa. Još jedan dokaz da su Puljani željni pravih kazališnih programa u svom kazalištu.

"Generalnu probu samoubistva" režirao je u maniri klasicne komedije sam Kovacevic, a beogradska premijera predstave bila je u prosincu 2008. Rijec je o tekstu spiralne dramaturgije koji je Kovacevic napisao nakon osam godina šutnje, a njegovi britki crnohumorni dijalozi još jednom potvrduju velicinu i popularnost autora slavnih "Maratonaca", "Balkanskog špijuna", "Profesionalaca"…

Vrsni dramski tekst, koji raskrinkava društvo laži i prijevara, uronjeno u ovisnosti, zelenaštvo, megalomaniju, gramzivost i sveopcu laž, kroz sudbinu intelektualca - "covjeka kojem je država oduzela pravo da bude covjek" - pretocen je u ipak pomalo predugu, u drugom dijelu i prerazvucenu predstavu. No, ne i dosadnu. Kao da dramski pisac-redatelj ostavlja vrijeme gledatelju da promisli o kazališnoj prici koja ironicnim, ali vrlo jednostavnim i nepretencioznim dijalozima dijagnosticira i našu stvarnost. I istinu o tome da "vuk ne pase travu jer ovce to rade za njega". U teatarskom suzvucju jednog pokušaja samoubojstva i obiteljskog biznisa trgovaca organima, "Generalna proba samoubistva" postaje kazališna generalna proba u kazališnoj predstavi.

Odlicna gluma ipak je najznacajnija odlika ove višestruko nagradivane predstave. Branislav Lecic oduševljava prirodnošcu i glumackom lakocom kao Glumac, Samoubojica i Samoubojicin brat. Branimir Brstina vrhunski je Glumac, iz kojeg rastu još cetiri kazališno raskošna brata: Kapetan, Biznismen, Psihijatar i Advokat. Oduševio je i Janoš Tot kao Glumac i Ribar, a uvjerljiva je bila i Ana Franic u ulozi Glumice i Djevojke. Autor jednostavne, ali efektne scenografije predstave je Nenad Brkic. Klasicni su kostimi djelo Marine Vukasovic-Medenica, a izdvojimo i dizajn svjetla Sonje Žugic. I za kraj još jedna zanimljivost.


Podijeli: Facebook Twiter