Odličan srpanj za hotele i privatan smještaj

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Prvih 20 dana srpnja prema podacima županijske Turističke zajednice bilo je odlično. Naime, u tom je periodu ostvareno 528 tisuća dolazaka što je porast za osam posto u odnosu na lanjski loši srpanj te 3,6 milijuna noćenja što je plus za četiri posto.

Sva velika turistička središta su u plusu. Zanimljiv je podatak da su samo Nijemci, najbrojniji istarski gosti ostvarili porast noćenja u tom periodu za ogromnih 16 posto, a više ih je u odnosu na lani za 10 posto. Vratili su se i Talijani čija noćenja rastu za 10 posto, a dolasci za 18 posto. Austrijanci su ostvarili isti rezultat kao i lani, Mađari su u noćenjima u plusu za 23, Česi za 15, domaći turisti za dva, Nizozemci za pet, Poljaci za 14 te Britanci za 19 posto.

Jedini pad bilježi se iz Slovenije, i to pet posto u noćenjima. Kada govorimo o smještajnim kapacitetima, najveći porast u noćenjima bilježe apartmanska naselja- devet posto, a s osam posto slijede ih hoteli, četiri privatan smještaj, a jedan posto kampovi.

Inače, u prvih dvadeset dana najviše je noćenja ostvareno upravo u kampovima - 1,4 milijun te privatnom smještaju- 917 tisuća. Inače, od početka godine pa sve do 20. srpnja u Istri je ostvareno 1,6 milijuna dolazaka što je plus od sedam posto i 9,1 milijun noćenja što je rast od četiri posto. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter