Odličan koncert za početak Muzičke akademije u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suveren i nadahnut zajednički nastup cijenjenog soliste Boruta Zagoranskog i Akademskog harmonikaškog orkestra Muzičke akademije u Puli za izvedbe trećeg stavka Piazzolline "Aconcague", te iznimno sugestivna izvedba djela prisutnog pulskog skladatelja i profesora Bashkima Shehua "Aproksimato br. 5", s posebno dojmljivom, furioznom ritmičkom i vokalno-zbornom završnicom samih članova orkestra, vrhunci su svečanog koncerta novoosnovane Muzičke Akademije u Puli koji se u četvrtak, pod palicom renomiranog dirigenta Slavka Magdića, održao pred stotinjak ljubitelja glazbe u pulskom Domu hrvatskih branitelja.

Ilustrirajući izvođačku sigurnost, ali i prepuštenost glazbenoj čaroliji, Akademskom harmonikaškom orkestru nije manjkalo vedrine kao za, primjerice, izvedbe Bollmanova "Gotska menueta", suptilnosti (u njegovoj "Molitvi"), nostalgije i tuge u Vermeničovim "Črnobrivcima" te Matanovićevoj "Vehni, vehni fijolica" , a niti razigranosti, kao u Doblerovoj "Werziade IV", za čije je izvedbe harmonikaški orkestar pojačan s dva pulska udaraljkaša. Ovim je koncertom otvorena akademska koncertna sezona 2014./2015., a u uvodu i na kraju koncerta, publici se obratio Bashkim Shehu, dekan novoformirane Muzičke akademije u Puli, koja je do 30. rujna ove godine godinama djelovala kao Odjel za glazbu pulskog Sveučilišta.

- Zavrijedili smo Muzičku akademiju i prije, ali je dobro da je sada imamo. Njome smo dobili autoritet jer smo dosad, sa sveučilišnim odjelom za glazbu, ipak bili inferiorni. Sad će nas više primjećivati, i bit ćemo pozitivno agresivni. Otvorili smo na akademiji i Odsjek za pjevanje sa značajnim profesoricama poput slavne Dunje Vejzović i Lidije Horvat-Dunjko; vratio nam se iz Italije izvrstan koncertni harmonikaš Ivan Šverko, novi nam je asistent Igor Križman. Vraćaju se doma, i to je odlično, istaknuo je Bashkim Shehu. (Z. ANGELESKI, snimio D. ŠTIFANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter