Odličan koncert makedonske glazbe u Pazinu

Nastup makedonske glazbene skupine Despina u Pazinu (Snimio: Davor ŠIŠOVIĆ)
Nastup makedonske glazbene skupine Despina u Pazinu (Snimio: Davor ŠIŠOVIĆ)

U sklopu manifestacije "Makedonija u 20. stoljeću", koju je programima u Puli i Pazinu organizirao Makedonski kulturni forum iz Pule, pazinsko Pučko otvoreno učilište ugostilo je koncert instrumentalne i vokalne skupine istarskih Makedonaca Despina. Publiku u velikoj koncertnoj dvorani pazinskog Spomen doma u ime Makedonskog kulturnog foruma pozdravio je Aldo Kliman, predstavivši rad i dostignuća ovog glazbenog društva koje djeluje tek pet godina, a već se profiliralo kao dostojan čuvar i reinterpretator makedonske glazbene baštine u Istri.

Izvrstan pazinski koncert Despine to je i dokazao. Pod ravnanjem mladog dirigenta i aranžera Tonija Pernića smjenjivali su se zasebni nastupi instrumentalne i vokalne sekcije Despine s njihovim zajedničkim izvedbama. Zaigranost i složena ritmičnost makedonskog melosa, instrumentalna virtuoznost i vokalna specifičnost oduševili su pazinsku publiku, koja je na kraju koncerta dugačkim oduševljenim pljeskom naprosto zahtijevala bis.

U dodatnoj izvedbi Despina je Pazince počastila neobičnom, ali vrlo dojmljivom jazziranom adaptacijom poznate makedonske narodne skladbe "Jovano, Jovanke", koju su obrađivali i mnogi suvremeni glazbenici. Bila je to prigoda da se svi instrumentalisti predstave i u improvizacijskim solo-dionicama, a pjevačima da melodijom koja je publici najpoznatija podcrtaju dojam o svojoj kvaliteti. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter