Odlazi u dom, a nema kamo s mackom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bakica Olga Hodak iduci tjedan odlazi u staracki dom i ne zna što da ucini sa svojim mackom. Mikija nema kome ostaviti, a ne želi ga naprosto prepustiti cesti. Stoga bi ga, kako nam je pojasnila, željela udomiti.

- Voljela bih naci neku udrugu koja bi ga primila, ali bih bila sretnija kada bi se javila neka dobra osoba ili obitelj da ga uzme k sebi, rekla nam je Hodak. Rijec je o sedmogodišnjem šarenom macku koji je kastriran. Naucen je na život u stanu, dobar je i pametan. Ako ga netko želi udomiti, neka nam se javi na broj 099/230 35 86 pa cemo ga spojiti s Mikijevom vlasnicom.

Može li se kucni ljubimac uzeti u dom za starije osobe, pitali smo Vesnu Grubišic Juhas, ravnateljicu Doma "Alfredo Štiglic".

- Ovakvih slucajeva još nismo imali, no morat cu razocarati gospodu te reci da macku ne možemo uzeti unutar Doma jer za to naprosto nemamo uvjete. U našem je objektu uveden HACCAP, jako su strogi higijenski uvjeti, sanitarna inspekcija cesto dolazi i ovakvo nam nešto ne bi dopustili, navela je Grubišic Juhas. S druge strane, pojašnjava, macka nije pas, teško bi ju bilo držati pod kontrolom.

- Imamo teške bolesnike, slabo pokretljive osobe, svašta bi se moglo zakomplicirati, rekla je Grubišic Juhas te pojasnila da oko Doma postoji grupa macaka koje su se vec udomacile i koje odredeni broj korisnika hrani. O njima, navela je, vec polako skrbi i sam Dom, odnosno steriliziraju se kako bi se njihov broj držao pod kontrolom.

- Nadam se da ce se macak uspjeti udomiti, ako ne, uvijek postoji mogucnost da ga donese i da se pridruži mackama koje imamo u okolici. No, s obzirom na to da je rijec o kucnom macku, nisam sigurna kako bi to ispalo, zakljucila je ravnateljica Doma.

A kako je u ostatku civiliziranog svijeta - u njemu domovi i razni oblici pomoci u kuci sve cešce provode programe druženja korisnika sa životinjama - jer iskustva su više nego pozitivna. Neki programi ukljucuju jednog ili više "domskih" ljubimaca koji postaju dio domskog života ili povremenog posjeta ljubimaca. Negdje se s volonterima iz skloništa za životinje dogovaraju redoviti posjeti životinja.

Neki domovi u SAD-u imaju, primjerice, svoje životinje, a postoje i posebni treninzi za pse koji ce živjeti u domu za starije osobe. I u Velikoj Britaniji postoje brojni takozvani "Pet friendly" staracki domovi, a kako smo doznali, cak i u Sloveniji neki domovi imaju terapije životinjama i to - kunicima.

Svagdje su se životinje pokazale blagotvornima, cak kao sjajna terapija protiv osjecaja usamljenosti zbog kojeg mnogi pate nakon odlaska u dom za starije, a više je studija u svijetu potvrdilo pozitivne ucinke životinja na ljude i u domovima za starije osobe. Brojke su potvrdile dojam osoblja da su njihovi stanari zadovoljniji i vitalniji; u pet godina smrtnost je bila 15 posto manja nego u domu bez kucnih ljubimaca. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter