Odlazi i posljednji brod iz Sanaderove flote

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobra vijest za trecemajce, ali i pomorce koji vec mjesec i pol cekaju na ukrcaj na novi tanker "Istra". Iz "Uljanik plovidbe" priopcili su jucer kako su pred zakljucenjem ugovora o kreditu, kao i onog za eksploataciju ovog product carriera, te da ocekuju da ce unutar naredna dva tjedna preuzeti ovu novogradnju, a rijeckom brodogradilištu platiti cjelokupnu primopredajnu ratu.

Izmedu "3. maja" i pulskog brodara, doznajemo, postignut je dogovor o cijeni ovog "product carriera", ali se tretira kao poslovna tajna. S obzirom na trenutne tržišne vrijednosti takvih novogradnji, može se pretpostaviti da se radi o 35 do maksimalnih 40 milijuna dolara.

"Istra" je posljednji tanker iz serije od njih cetiri koji su, podsjetimo, ugovoreni pocetkom 2009. godine pod patronatom tadašnje Sanaderove Vlade kako bi se potpuno prazni navozi "3. maja" zaposlili. No, svjetska kriza vec se bila zahuktala, pa domaci brodari baš i nisu bili skloni ideji da u vrijeme kad su cijene vozarina pocele strmoglavo padati investiraju novac u nove brodove s kojima se sve teže i teže dolazilo do poslova.

Naden je zato kompromis na kojeg su Puljani i u Zadrani "Tankerskoj plovidbi" bili spremni pristati. To je znacilo da nisu trebali platiti ni kune dok se brodovi grade jer je njihovu izgradnju u cijelosti financirao "3. maj" iz kredita od 220 milijuna dolara iza kojeg je stala Vlada s državnim jamstvima. Prema ugovoru, Zadrani i Puljani tankere su poceli placati tek na preuzimanju i to po aktualnoj tržišnoj cijeni.

Nikad do kraja nisu službeno razjašnjeni prava i obveze iz placanja, jer se kod prvog tankera iz serije pulski brodar pozvao na mogucnost iz ugovora koji im, navodno, dozvoljava da brod mogu preuzeti doslovno za jedan dolar, a potom ga obrocno otplacivati na sedam ili više godina. Premda je sve prijetilo da završi na medunarodnoj arbitraži, na kraju su iz "Uljanik plovidbe" ipak popustili i platili tanker u cijelosti. (O. ANTEŠIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter