Odlazi Bruno Kovacevic, vracaju se Šprajc, Sever, Gojan...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako je saborski Odbor za informiranje službenima ucinio glasine da ce Domagoj Novokmet biti v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, tako su se brzinom svjetlosti poceli odvijati svi oni prisavski procesi koji se u ovakvim situacijama aktiviraju.

Novokmet je preko noci dobio koju stotinu novih "prijatelja", sjetili su ga se i oni "stari", dok se "neprijatelji" tek ekipiraju pomalo iznenadeni izborom. Neumorno se iscrtavaju virtualne kadrovske križaljke, kuloari svaki sat izbacuju novu, a Novokmet uporno ponavlja da nema što za reci dok Sabor ne potvrdi njegovo imenovanje.

Prica prva vezana je uz aktualnog glavnog urednika HTV-a Bruna Kovacevica. Ostaje li jer je to cijena Novokmetova izbora ili odlazi kako je i sam Novokmet kao dio HND-ova ogranka na HTV-u želio? Navodno je sigurna oklada ona na opciju Kovacevicevog odlaska.

Prica druga je ona da ce tik uz Novokmeta biti Marija Nemcic koja je davno u njemu prepoznala potencijal, dok ce prvi programski covjek biti Zoran Šprajc. Ova je prica brzo dobila svoju doradu po kojoj je angažmana Marije Nemcic nemoguca misija, ali je Šprajc u igri.

Uostalom, on je i jedan od glavnih aktera price trece po kojoj je siguran glavni urednik HTV-a. Šprajca se, po toj verziji, spominje kao dio tima što ga još cine nova šefica deska Maja Sever, nova urednica vanjske politike Elizabeta Gojan, nova prva dama informativnog programa HTV-a Sanja Mikleuševic Pavic te novi ravnatelj HTV-a Robert Zuber.

No, i ova prica ima svoju varijantu B, koja, kako saznajemo, bolje drži vodu. Po njoj Maja Sever i Elizabeta Gojan nemaju ambicije nego raditi svoj novinarski posao, Šprajc jest covjek od povjerenja, ali ponajprije vezano uz Dnevnik, a Zuber i dalje misli prije svega voditi Misiju. Ostaje tek Sanja Mikleuševic Pavic kao rješenje za celnicu informativnog programa.

Prica peta pokušava objasniti zašto je izbor pao na Novokmeta. Tu se povlace paralele s imenovanjem Josipa Popovca koji je onomad izabran jer se tražio netko mlad i neiskusan da ga se lako može modelirati, dok prave poteze vuku igraci iz sjene.

Samo, tko ce to ovog ravnatelja modelirati, odnosno tko iza njega stoji!? Prema nekim varijantama Novokmet je "samo" bio u pravo vrijeme na pravom mjestu, covjek koji se ministrici kulture Andreji Zlatar najviše svidio. Druga verzija je fantasticnija s obzirom na to da joj je u osnovi teza da je i Novokmet zapravo covjek sive eminencije HRT-a Mislava Stipica, a to navodno znaci i covjek Caciceva HNS-a. Ako je tome tako, zakon nam nije ni trebao.

Navodno Novokmet jest razgovarao s kolegama s kojima je vodio bitku za donošenje novog Zakona o HRT-u i navodno ima ambiciju vratiti u središte zbivanja one koje je prijašnja vlast uglavnom kažnjavala. No, ako je vec akcija imenovanja Novokmeta tako minuciozno izvedena, pri cemu se pazilo da njegovo ime ne izade u javnost dok se politika ne usuglasi, ima li je smisla kompromitirati tako da se nekoj novoj prisavskoj opoziciji da prigoda govoriti da je jedina svrhu novog zakona bilo udomljavanje spomenutih?

A Domagoj Novokmet i dalje mudro šuti dok ceka konacni blagoslov, sve u duhu latinske izreke koja kaže požuri polako i koja mu je, saznaje se, pri srcu. Neslužbeno se tek servira prica da u njegovim kadrovskim potezima nikakvog revanšizma nece biti te da je u fokusu samo dobrobit javnog servisa.

Prave odgovore tako ce dati prva imenovanja, tek da znamo jesmo li dobili v.d. glavnog ravnatelja koji vraca dugove, ili onog koji misli svojom glavom. (S. PAVIC)


Podijeli: Facebook Twiter