Odlazi banka iz našeg malog grada?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poslovnica OTP Banke na rivi u Fažani, jedini bankovni ured u tom mjestu i široj okolici, uskoro bi mogla zatvoriti svoja vrata.

Odlazi banka iz našeg malog grada, parafrazirat ćemo poznatu Balaševićevu tužaljku, jer se velika zabrinutost i opet s koncem godine, kao i lani, uvukla među mještane i klijente te banke, posebno umirovljenike koji su tom uredu odani još otkako se banka nazivala Istarskom i preko kojeg im je davno isplaćivan osobni dohodak.

Najam preuzima Privredna banka Zagreb?

Opravdanost bojazni Fažanaca na protekloj je sjednici Općinskog vijeća donekle potvrdio i općinski načelnik Radomir Korać. Marinko Gazić (HDZ), naime, pitao ga je tijekom aktualnog sata da li je istina da OTP napušta poslovni prostor u vlasništvu Općine te da najam preuzima Privredna banka Zagreb.

- Direktor OTP-ovog poslovnog centra Istra Aldo Rojnić bio je u Općini i rekao da više nema namjeru držati u najmu prostor jer da im se ne isplati. Zamolili smo ih da ostanu, iz banke su čak i izrazili namjeru da doniraju 50 tisuća kuna za stipendije u 2018., ali što će biti s poslovnicom, vidjet ćemo. U svakom slučaju zamolili smo ih da pričekaju s odlukom još tjedan dana. Činjenica je da nismo o prestanku najma dobili nikakav službeni dopis iz banke, tako da ne mogu reći misle li otići s prvim siječnjem, veljačom ili ožujkom, rekao je Korać.

Da temu nije načeo Gazić, učinio bi to Mario Predan (SDP) koji je nakon Gazića povukao zahtjev za vijećničkim pitanjem, ili pak netko treći jer smo već i prije sjednice čuli da je odlazak, da tako kažemo, omiljene banke, iznova aktualiziran s koncem godine te da će to svakako morati biti tema aktualnog sata.

U nedostatku više informacija, odnosno saznanja čelništva Općine, poslali smo upit Direkciji marketinga i korporativnih djelatnosti OTP Banke sa sjedištem u Zadru. A u očekivanju odgovora možemo podsjetiti da su u lanjskom dopisu iz Zadra predstavnici banke naveli da "se u slučaju zatvaranja pojedine poslovnice klijenti na vrijeme obavještavaju i upućuju na alternativne mogućnosti korištenja naših usluga (druge poslovnice, bankomati, internetsko bankarstvo, mobilno bankarstvo)".

Internetsko bankarstvo ne može zamijeniti šalter

No, bankomati, internetsko i mobilno bankarstvo ne mogu zamijeniti šaltersko poslovanje koje preferiraju klijenti starije životne dobi, ujedno i najvjerniji korisnici fažanskog ureda. Uostalom, kako smo i lani iznijeli razmišljanja mještana, u bankovnom uredu u Fažani i tijekom poslovično puste zime čeka se red pred šalterom. Ljeti se broj onih koji obitavaju u mjestu višestruko povećava pa je i logično da u središtu jedne od najrazvijenijih općina u Istri, osim bankomata, djeluje i poslovnica banke.

Treba podsjetiti i da je prije desetak godina Hrvatska pošta zbog visokog najma u navodno prevelikom prostoru napustila poslovnicu uz banku na rivi. Pošta se brzo preselila u daleko manji ured u Ulicu 43. istarske divizije, da bi potom mjestom potekle glasine o teškom funkcioniranju i djelatnika i klijenata u skučenoj poslovnici. Problem za korisnike pošte koji čekaju u redu još je i veći ljeti kada je potreba za korištenjem poštanskih usluga, pogotovo u međunarodnom prometu, daleko veća. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter