Odlaze Šuker, Biškupic, Vukelic i Dropulic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor predložila je danas Saboru da za novi ministricu financija imenuje Martinu Dalic, za ministra obrane Davora Božinovica, za ministra zaštite okoliša Branka Bacica, a za novog ministra kulture Jasena Mesica.

U Vladu ce uci i novi potpredsjednik zadužen za velike investicije i za tu je funkciju predložen Domagoj Miloševic, kazala je Kosor na presici u Banskim dvorima. Predložila je i da ministar poljoprivrede Petar Cobankovic postane i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, a potpredsjednikom ce postati i ministar vanjskih poslova Gordan Jandrokovic.

Premijerka je najavila da ce pismeno od Sabora zatražiti izvanrednu sjednicu za srijedu, 29. prosinca, na kojoj bi trebali biti predstavljeni i potvrdeni novi clanovi Vlade, a da bi "Vlada u cjelini na novim temeljima pocela funkcionirati vec od pocetka 2011." 

"Temeljni kriterij za rekonstrukciju Vlade je jacanje gospodarskog tima, ostvarenje jednog od ciljeva Vlade - izlazak iz gospodarske krize, a drugi je cilj završetak pregovora s EU-om i potpisivanje pristupnog ugovora u iducoj godini", istaknula je premijerka i napomenula da za predloženu rekonstrukciju ima potporu HDZ-a i vladajuce koalicije.

Premijerka je zahvalila kolegama, uskoro bivšim ministrima kulture Boži Biškupicu, financija Ivanu Šukeru, graditeljstva Marini Matulovic Dropulic i obrane Branku Vukelicu na predanom radu, teškom i nezahvalnom poslu u izvršnoj vlasti dugi niz godina.  "Prema našem dogovoru, svi oni odlaze u Sabor i postaju saborski zastupnici. To je bila njihova odluka", kazala je.

Premijerka je, na upite novinara, odlucno demantirala bilo kakvo povezivanje ministara koji odlaze s istragama USKOK-a i zamolila da špekulacije ne idu tim tragom. "Ni na koji nacin se odlazak bilo koga iz Vlade ne može i ne smije povezivati s bilo cime o cemu govorite. Zajednicka je odluka da u borbi protiv korupcije budemo beskompromisni", porucila je premijerka i ponovila da je borba protiv korupcije jedan od stupova rada Vlade, da se ta borba vodi na nacin da se ne bira ime, prezime ili funkcija.

Na upite o špekulacijama koje su spominjale i odlazak ministara Darka Milinovica i Božidara Kalmete u cijem je resoru niz tvrtki oko kojih se vode istrage, Kosor je kazala da ce se istrage koje se vode voditi i dalje, podsjetila na potporu neovisnosti Državnog odvjetništva i USKOK-a, kao i potporu policiji, MUP-u, da svoj posao rade profesionalno, bez obzira na politicku pripadnost i tko kakvu funkciju obnaša.

Na upit o odlasku ministra financija Ivana Šukera, a nakon što je biranim rijecima govorila o proracunu za 2011., Kosor je kazala da i danas biranim rijecima može govoriti o proracunu.  "Naravno, zahvaljujem Ivanu Šukeru na dosadašnjem radu, angažmanu, sigurno je da je iznimno puno radio i sasvim sigurno se i umorio", naglasila je.

Posao u izvršnoj vlasti je iznimno težak, traži ljude 24 sata na dan, troši ih, svatko ima pravo propitivati što radite, a svi to ne podnose jednako snažno, rekla je. Napominjuci da ne bi o godinama, Kosor je kazala i da su predloženi novi clanovi Vlade "relativno mlada ekipa", osvježenje, ekipa koja ce dati novi polet.

"Iduca, 2011. godina je izborna, izbori ce biti na kraju 2011., ali ne želimo da i jedne sekunde bude izgubljena godina zato što je izborna. Želimo da se svaka sekunda iskoristi za ostvarenje ciljeva", rekla je Kosor. Spomenula je pritom realizaciju dijela velikih novih investicija što bi omogucilo da gospodarski rast vec u iducoj godini bude iznad planiranih 1,5 posto, kao i završetak pregovora s EU-om.

"Nakon toga bit ce izbori. To je drugacija utrka i bitka. Potpuno je u ovom trenutku nevažno kakav ce biti rezultat te utrke, nego kako najbolje iskoristiti vrijeme koje je pred nama", kazala je premijerka. U tom smislu koalicija je cvrsta, porucila je Kosor koja je uvjerena da ce osvježeni Vladin tim ispuniti postavljene ciljeve.


Podijeli: Facebook Twiter