Odlazak vrsnog teatrologa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon teške bolesti u Zagrebu je u 72. godini preminuo vrsni hrvatski teatrolog, akademik Nikola Batušic, redoviti clan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Roden je 18. veljace 1938. u Zagrebu, gdje je i maturirao u Klasicnoj gimnaziji 1956. godine. Studirao je francuski i njemacki jezik te komparativnu književnost na sveucilištima u Zagrebu, Münsteru i Parizu, diplomirao je romansku grupu na Sveucilištu u Zagrebu 1961. godine, a stupanj doktora znanosti iz književnosti stekao je na Sveucilištu u Zagrebu 1965. godine.

Više od 40 godina predavao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je u više navrata bio dekan i prodekan. Prije pet godina odlukom Sveucilišta u Zagrebu postao je professor emeritus. Povodom tog imenovanja, osnovao je stipendiju namijenjenu studentima dramaturgije i kazališne režije na ADU-u.

Kao jedan od vodecih strucnjaka za povijest hrvatskoga kazališta 1983. godine postao je clanom-suradnikom, a 1994. godine izabran je za redovitog clana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za književnost. Od 2004. godine bio je tajnik Razreda za književnost.


Podijeli: Facebook Twiter