Odlazak suvremenog covjeka renesansne širine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojni kulturni djelatnici i poštovatelji Darka Glavana oprostili su se danas od ovog svestranog kulturnog djelatnika na komemoraciji održanoj u Muzeju Mimara, instituciji u kojoj je proveo veci dio radnog vijeka.

Akademik Tonko Maroevic o Glavanu je progovorio kao o dobrom prijatelju i važnom glazbenom kriticaru, ali i likovnom djelatniku ciji je gubitak nenadoknadiv. Prema Maroevicu, Glavan je s jednakom pažnjom pratio i stare i mlade te je njegovao pluralizam mišljenja. Bio je savjestan i ozbiljan pisac o umjetnosti te afirmator popularne kulture koji nije zaboravio baštinu. «I po tome on je putokaz za sve nas», rekao je Maroevic.

Ravnateljica Klovicevih dvora Vesna Kusin Glavana je opisala kao suvremenog covjeka renesansne širine koji je bio tihi revolucionar i afirmator popularne kulture u odnosu na tzv. elitnu, a Siniša Škarica, predsjednik Instituta hrvatske glazbene industrije, rekao je da formalno nije pripadao Institutu, ali da bez njega on ne bi imao smisla. Glavan je, po Škarici, otac hrvatske pop-kulture.

 

U  poslijepodnevnim satima posljednji ispracaj Darka Glavana obavljen je na zagrebackom groblju Mirogoj.


Podijeli: Facebook Twiter