Odlazak Sanadera kljucan za rješenje spora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski i slovenski šefovi diplomacija, Gordan Jandrokovic i Samuel Žbogar, danas ce u Stockholmu razgovarati o rješavanju granicnog spora i deblokadi pregovora, o cemu ce biti rijeci i na još jednom neformalnom zasjedanju europskih šefova diplomacija koje je jucer zapocelo u glavnom gradu Švedske. Rijec je o neformalnim zasjedanjima na kojima se ne donose formalni zakljucci, no tzv. Gymnichi - po njemackom gradu u kojem je 1974. održan prvi takav sastanak - važni su zbog usuglašavanja stavova, u opuštenoj i gotovo privatnoj atmosferi. Ministar Jandrokovic, u ime Hrvatske kao zemlje kandidatkinje, pozvan je na današnji zajednicki radni rucak europskih šefova diplomacija, na kojem ce biti rijeci o strategiji proširenja EU-a.

Uoci sastanka s Jandrokovicem, drugog u samo tjedan dana, ministar Žbogar potvrdio je da je "oprezni optimist", ocijenivši da je promjena na celu hrvatske Vlade imala "kljucan utjecaj" na "potpunu" promjenu atmosfere u medusobnim razgovorima. "Otvoreno razgovaramo i gradimo povjerenje", rekao je Žbogar tvrdeci da se prvi put pregovori vode tako da ne bude pobjednika i gubitnika, nego da pobijede obje strane. Spor bi mogao biti riješen do kraja godine, iako Žbogar nije želio biti precizniji.

No, otkrio je i da su u pregovore ukljuceni samo premijeri, ministri vanjskih poslova i nekolicina strucnjaka, koji jedini znaju njihov sadržaj, te da ce se potruditi da tako i ostane. Buduci da su pregovori izmedu Zagreba i Ljubljane vec odmakli, o njihovu ce sadržaju Žbogar i Jandrokovic ipak danas obavijestiti Carla Bildta, koji kao predsjedavajuci EU-om mora dobiti informaciju, dok ce ostali europski ministri i dalje znati samo da pregovori traju.

Bildt, medutim, nije bio impresioniran. Na pitanje hoce li švedsko predsjedništvo pomoci Sloveniji i Hrvatskoj, odgovara da mu je drago da se tim problemom bave bilateralno, a na upit ocekuje li uskoro rješenje, odgovara: "Pitajte druge. Pitajte njih". Ipak, Bildt smatra da hrvatske pregovore treba ubrzati, iskljucujuci mogucnost da Island pretekne Hrvatsku i prije nje ude u EU.


Podijeli: Facebook Twiter