Odlazak pape: Kobna ozljeda lani u Meksiku?

Papa se ozlijedio tijekom posjeta Meksiku lani u ožujku (Foto Reuters/Arhiva)
Papa se ozlijedio tijekom posjeta Meksiku lani u ožujku (Foto Reuters/Arhiva)

Papa Benedikt XVI. pretrpio je prošle godine lakši udarac u glavu tijekom boravka u Latinskoj Americi, što je, kako tvrde talijanski mediji, bio važan čimbenik u odluci da se odrekne dužnosti. Do ozljede je došlo, piše La Stampa, kada se papa ozlijedio u sobi u Meksiku. Osim blažeg krvarenja i lakše ozljede na koži, drugih fizičkih posljedica ozljede nije bilo. Međutim, neimenovani prelat koji je papu pratio na putovanju, kazao je da ga je ta nezgoda potaknula na razmišljanje.

"Benedikt XVI. je u Meksiku dao sve od sebe i shvatio da više nema fizičku snagu za podnošenje tako dugih putovanja, promjenu vremenskih zona, teret javnih obaveza", kazao je. To je potvrdio i Papin osobni liječnik.

Pisanje La Stampe dolazi u trenutku kada analitičari i stručnjaci za vatikanska pitanja pokušavaju posložiti slijed događaja koje su Papu potaknule na prvo odreknuće u 600 godina. I vatikanski list L'Osservatore Romano objavio je da je nedugo nakon povratka s putovanja u Meksiko i na Kubu prošlog proljeća Papa odlučio da će odstupiti. (Hina)

Papa poziva na "istinsku obnovu" Crkve

Papa Benedikt XVI., koji se povlači s dužnosti, pozvao je na "istinsku obnovu" Katoličke crkve, ocjenjujući da glavne smjernice dogovorene na II. Vatikanskom koncilu nisu u potpunosti "ostvarene", ispred više od tisuću svećenika i redovnika iz njegove dijeceze, rimske biskupije. Govoreći tijekom 35 minuta bez bilježaka o svojem iskustvu s II. Vatikanskog koncila, papa, koji će otići s dužnosti 28. veljače, kazao je: "Moramo raditi na ostvarenju koncila i istinskoj obnovi Crkve". Ocijenio je da su mediji okupljeni u Rimu održali "vlastiti koncil", pružajući prije svega profanu i političku viziju tog duhovnog trenutka. Osudio je "prazna sjemeništa i samostane, banaliziranu liturgiju" nakon koncila. (H)


Podijeli: Facebook Twiter