Odlazak najpoznatije hrvatske pjesnikinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vesna Parun, najstarija i zasigurno najpoznatija hrvatska pjesnikinja, preminula je u ponedjeljak nakon duge i teške bolesti u Stubickim Toplicama, u 88. godini života.

Vesna Parun rodena je 10. travnja 1922. na otoku Zlarinu u blizini Šibenika, gdje joj je otac radio kao opcinski cinovnik koji je cesto bio premještan i ostajao bez posla, zbog cega je brojna obitelj (cetvero djece) živjela u prilicno teškim uvjetima. Ona je 1940. upisala je studij romanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Onda je došao rat, bježanje u Split te povratak u Zagreb 1942. Nakon završetka rata nastavila je studij na Filozofskom fakultetu, ali je tada upisala samo filozofiju.

Od 1962. do 1967. boravila je u Bugarskoj, a nakon toga je živjela uglavnom u Zagrebu i radila kao slobodna književnica. No, nakon pola stoljeca u zagrebackoj Dubravi, u Badelovoj ulici 15 (danas Vile Velebita), Vesna Parun svoj je skromni dom 2000. iz nevolje zauvijek napustila i, vjerujuci da je rijec o privremenom smještaju iz zdravstvenih razloga, smjestila se u Stubickim Toplicama, gdje je i umrla. U svom posljednjem domu napisala je nekoliko knjiga.

Objavljeno je preko 60 njenih knjiga poezije i proze, a uprizorena su cetiri njezina dramska djela. Za zbirku "Pjesme" (1948.) dobila je Nagradu Matice hrvatske, za zbirku "Crna maslina" (1955.) Nagradu grada Zagreba, a za stihovani djecji roman "Macak Džingiskan i Miki Trasi" (1968.) nagradu "Grigor Vitez".



Medu ostalima, kao najuspješniji djecji pjesnik sedamdesetih je godina dobila Zmajevu nagradu Matice srpske u Novom Sadu, a 1970. u Parizu je dobila Diplomu za poeziju.

U književnost je ušla s pjesmom "Zore i vihori" iz 1947. godine, satkanoj od dvaju suprotstavljenih osjecaja. S jedne su strane tu opisane radost života, djetinjstvo, ljubav u širem smislu te priroda, a s druge strane nalazimo rat, stradanje i smrt.

Karmen Milacic u Leksikonu hrvatskih pisaca o ovoj zbirci Vesne Parun je napisala da je ta "knjiga puna sklada i sugestivnog pjevanja pokazala izvornu poetsku tankocutnost, lucidnost videnja, bogatstvo rijeci i bujnost slika. Unatoc tome, službena socrealisticka kritika nije ju razumjela i optužila ju je za formalisticki artizam dekadentne lirike".

Antologijskog je znacaja njezina knjiga "Crna maslina" iz 1955., a Vesna Parun je napisala i preko petsto soneta te šest sonetnih vijenaca. Najpoznatije njezine zbirke soneta su "Sto soneta" iz 1972., ali i "Olovni golub", nastao pet godina kasnije. Njezin je pjesnicki opus definiran susretom tradicije i modernoga izricaja. Književni kriticari su stalno naglašavali raskošnost njezinog pjesnickog izraza, kao i bogatstvo motiva i tema.

Pisala je i stihovane basne bockavih aluzija humoristicnog, povijesnog i politickog sadržaja. To je prije svega zorno u njezinom djelu "Apokalipticne basne" iz 1976. godine.

U književnosti za djecu, gdje je bila posebno plodna, objavila je dvadesetak knjiga i to u rasponu od cetrdeset godina, od 1957. do 1997. godine. Glavna tema tih njezinih ostvarenja za najmlade su svjetovi flore i faune. Kriticari su više puta naveli da se uspjeh njezinog stvaralaštva za djecu sastoji upravo u neposrednom izrazu, u radoznalosti.

Premda je bila poetesa par excellance, pisala je i prozu i drame. I njezina dramska djela sadrže poetsku svježinu. Bavila se i prevodenjem, te bila prilicno uspješna u tome, ali se o tome vidu njezina stvaralaštva nije toliko pisalo. Prevodila je s bugarskog, slovenskog, francuskog i njemackog.

Premda je posljednjih godina živjela samozatajno, o njezinom se stvaralaštvu redovito pisalo te je ocijenjena kao najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeca.


Podijeli: Facebook Twiter