Odlazak legende underground stripa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preminuo je Harvey Pekar, legenda americkog underground stripa. Njegovo najpoznatije djelo je autobiografski strip "American Splendor" koji je pisao od 1976., a velikim dijelom i samostalno objavljivao.

Na stripu je suradivao s mnogim poznatim crtacima medu kojima je i otac underground stripa te Pekarov bliski prijatelj Robert Crumb. Najcešce je pisao kratke crtice iz svog života, svakodnevne situacije bez imalo uljepšavanja, bilo dobre ili loše.

"To je autobiografija, a tema je preživjeti. Pronaci posao, partnera, mjesto za život i kreativni odušak. To je onih 99 posto života o kojima nitko nikad ne piše", izjavio je Pekar o svome najpoznatijem djelu.

Strastveni zaljubljenik i kolekcionar jazz ploca, prije nego se poceo baviti stripom pisao je kritike i eseje albuma. Price o njegovim omiljenim glazbenicima kasnije su se redovito pojavljivale i u izdanjima "American Splendora".

Uz vlastitu, napisao je i niz biografija drugih ljudi, a suradivao je i na grafickoj noveli "Macedonia", detaljnom opisu moderne Makedonije iz videnja americke studentice. Za album "Our Cancer Year", koji potpisuje zajedno sa suprugom Joyce Brabner, dobio je 1995. i nagradu Harvey za najbolju originalnu graficku novelu.

Album, u istoj maniri kao i "American Splendor", opisuje dogadaje iz razdoblja kada je Pekaru dijagnosticiran rak limfnih žlijezda, život i borbu njegove obitelji s bolesti. "American Splendor" je, uz nekoliko kazališnih, dobio i hvaljenu filmsku adaptaciju koja je 2003. nominiranu i za nagradu Oscar.

Usprkos uspjehu i popularnosti svojih radova, Pekar je cijeli život proveo u rodnom Clevelandu radeci kao cinovnik u bolnici. Preminuo je u ponedjeljak u svome domu u 70. godini života.


Podijeli: Facebook Twiter