Odlagalište i reciklaža na jednom mjestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ideja o otvaranju odlagališta gradevinskog otpada u fažanskom kamenolomu Kava te reciklažnog postrojenja na mjestu današnjeg ilegalnog deponija uz Kavu uskoro bi se mogla realizirati s obzirom na to da je Opcina Fažana u Uredu za upravljanje državnom imovinom zatražila na korištenje državno zemljište od cetiri hektara, današnje smetlište. Osim toga, za prvu polovicu sljedece godine najavljuju se izmjene prostornog plana opcine što bi moglo ici u prilog cijeloj ideji jer je Kava prije nekoliko godina u prostornom planu jednostavno zamijenjena turistickim punktom.

- Ideja o odlagalištu je ustvari ispravljanje pogreške, kaže Slobodan ?urovic, tehnicki rukovoditelj Kave, od prije nekoliko godina kad je kamenolom izbrisan iz prostornog i županijskog plana. Cija je to ideja bila, ne zna, ali istice da je kamenolom potrebno vratiti u planove jer, iako je prema strategiji Istarske županije njegovo zatvaranje predvideno 2010. godine, to se ne može dogoditi s obzirom na rudarsku koncesiju koja vrijedi do isteka rezervi, odnosno oko 250 tisuca kubika. Rad kamenoloma neupitan je s obzirom na rezerve još desetak godina.

- Vracanje Kave u prostorni plan prvi je potez koji treba povuci ukoliko se namjerava otvoriti odlagalište, potom izraditi projektnu dokumentaciju, izmijeniti glavni rudarski projekt i izraditi studiju utjecaja na okoliš, kaže ?urovic. Pretpostavka je da bi Opcina preko deponija mogla prihodovati oko 250 tisuca kuna.

- Deponijem bi upravljala Opcina, a mještani Fažane, Vodnjana ili kojeg drugog mjesta odlaganje materijala bi placali opcinskoj tvrtki Komunalac po kubiku. Reciklažu bismo obavljali mi, uz naknadu. Oko 60 posto gradevinskog materijala može se reciklirati, dok ce ostatak koristiti za zatrpavanje kamenoloma, kaže ?urovic.


Podijeli: Facebook Twiter