Odjeveni pubertetlije protiv naturista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akcija uspostave naturistickog sustava kvalitete kroz certifikat Internacionalne naturisticke federacije (INF) i Društva naturista Hrvatske (DNH) te naturizam i naturisticki standardi bili su tema okruglog stola održanog u poreckom naturistickom kampu Ulika na kojem su se okupili predstavnici INF-a, udruge Top kamping kvalitete te desetak strucnjaka i vlasnika naturistickih kampova iz Istre i Primorja. Sastanku nije sudjelovao Davorin Zugcic, predsjednik DNH-a, buduci da je u tome bio sprijecen.

Kako je u uvodnoj rijeci rekao Jerko Sladoljev iz udruge Top kamping kvalitete, ideju o certificiranju pokrenuo je najbrojniji nizozemski savez naturista najvecim dijelom zbog prigovora sve veceg broja naturista i korisnika usluga te clanova INF-da postoje razliciti pristupi u shvacanju naturizma i naturisticke ponude, što ih udaljava od naturistickih nacela. Stoga je stvoren jedan standardni okvir kao certifikat za unificiranje osnovnih naturistickih potreba prema postojecim kodeksima.

- Sustav certificiranja predložen je na INF-ovom kongresu u Valalti 2004., a koji je postao prvi certificirani naturisticki kamp u Europi i za sada jedini u Hrvatskoj. INF predlaže da se certificiranje pokrene i u drugim hrvatskim naturistickim kampovima i da se na vašim recepcijama postavi certifikat.

Glavne karakteristike koje certifikat garantira su integralna nagost u kampu buduci da se primjecuje sve više odjevenih gostiju, zatim izbjegavanje uznemiravanja, odnosno sve veca razina medusobnog uvažavanja u kampu, pristupacnost, uvažavanje INF-ovog clanstva i kodeksa te kucnog reda u kampu, kao i godišnje anketiranje INF-ovih clanova radi zadržavanja standarda kvalitete certifikata, te pokušaj definiranja tolerantnijih i realnijih standarda za nove generacije naturista jer sve više uzrasta u pubertetu ima trend da u kampovima borave odjeveni, rekao je Sladoljev.

Predsjednica INF-a Sieglinde Ivo smatra da uspostava certifikacije ovisi i o spremnosti pojedinih nacionalnih saveza da objasne potrebu posebnih pravila ponašanja i uvedu kontrolu naturistickih pravila u kampove.

- Rijec je o certifikatu izmedu nacionalnog udruženja i samog kampa. S obzirom na to da suradnja INF-a i DNH-a nije uvijek ažurna, odlucili smo ponuditi direktno suradnju izmedu INF-a i kampova jer nam je certificiranje s Hrvatskom vrlo važno, Hrvatska je, naime, bila jedna od prvih naturistickih destinacija i dobro je da u ovaj sustav udu svih hrvatski kampovi. Želimo vas uclaniti direktno i imati direktne informacije od vas, da možemo djelovati brže i korektnije.

Certifikat se dobiva jednom godišnje i može se istaknuti na prominentno mjesto u smještajnom objektu. Svake godine na turistickom sajmu u Utrechtu imamo svoj štand na kojem našim clanovima nudimo mogucnost besplatne promocije i distribucije promotivnih materijala, rekla je Ivo.



Sladoljev je podsjetio kako u Hrvatskoj Istra cini cak 85 posto naturistickih kapaciteta i 90 posto svih nocenja u naturizmu Hrvatske. Danas je broj naturistickih kampova u Hrvatskoj znatno smanjen, od nekadašnjih cetrdesetak danas ih je ostalo samo 13, sedam u Istri, cetiri u Primorju i dva u Dalmaciji.

Naturizam je u Hrvatskoj još uvijek popularan, a istraživanja poreckog Instituta za poljoprivredu i turizam pokazala su da je svaki deseti turist koji dolazi u Hrvatsku naturist, ali "divlji", jer se kupa na divljim plažama, što se tiho tolerira iako to nije zakonski dozvoljeno i trebalo bi biti kažnjivo.

- Da bi se dogodio ponovni procvat ,trebalo bi ulagati u kvalitetu i organizirati veci stupanj suradnje s INF-om, s kojim je Top kamping asocijacija uvela certificiranje naturistickih kampova uz blagoslov Ministarstva turizma, a od ove godine radi se na certificiranju što veceg broja kampova, rekao je Sladoljev.

Da bi se ocuvala selektivnost, treba raditi na posebnostima naturistickih kampova u smislu da se pozicioniraju i okrenu svojim, originalnim pocecima u bavljenju sve više zdravljem, wellnessom, gimnastikom, zdravom prehranom. Kao još jedan od glavnih standarda na kojima treba inzistirati u kampovima je integralna goloca tijekom cijelog dana i poštivanje sebe i okoline.

- Bilo bi dobro da se nakon certificiranja gostima stavi u ruku brošura s pravilima i tako na ljubazan i ugodan nacin ukaže kako bi se naturist trebao ponašati u kampu jer kucni red u kampu je zakon. Na goste treba edukativno djelovati. U 99 posto slucajeva u kampove gosti dolaze zbog naturizma, medutim, ima i pubertetlija u dobi izmedu 12 i 16 godina medu kojima se nalaze oni fakini koji žive pomalo iznad svojih godina i borave u kampu obuceni i zadirkuju one koji to nisu.

I tu se stvara domino-efekt. dolazi do toga da gosti u kampu borave obuceni, što razbija karakter selektivnosti ponude. Ti mladi su bili nudisti do puberteta i dolaze u kamp s roditeljima koji su nudisti, ali se zbog buntovnickog duha ne pridržavaju nudistickih kriterija i u tom bi slucaju trebalo dati više informacija i edukativne literature, zakljucuje Sladoljev.

Sudionici sastanka, predstavnici naturistickih kampova Istraturista, Plave lagune, Valalte iz Istre te predstavnici s Cresa, Malog Lošinja i Paga, izrazili su spremnost ulaska u sustav certificiranja INF-a, te bi vec sljedece godine desetak kampova u Hrvatskoj moglo imati ovo priznanje. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter