Odjel za ekonomiju i turizam postao fakultet

Križman Pavlović i Boljunčić
Križman Pavlović i Boljunčić

Temeljem novog statuta Sveučilišta Jurja Dobrile ispunile su se težnje Odjela za ekonomiju i turizam "dr. Mijo Mirković" da postane fakultet. Dosadašnji pročelnik, a sada privremeni dekan Valter Boljunčić na današnjoj konferenciji za novinare objasnio je da će Fakultet ekonomije i turizma ostati sastavnica sveučilišta bez pravne osobnosti. Razlog da su na odjelu već dulje vrijeme tražili da se preimenuju u fakultet i time steknu jednaki naziv koji su imali dok su bili u sastavu riječkog sveučilišta je, kaže Boljunčić, prvenstveno marketinške prirode.

- Želja nam je bila da se profiliramo kao fakultet jer nismo bili dovoljno prepoznatljivi studentima koji su zbog naziva 'odjel' mogli misliti da smo stepenica niže od drugih fakulteta u zemlji, zagrebačkog, riječkog, osječkog i splitskog. Unutarnja se organizacija pulskog sveučilišta time bitno ne mijenja, ustroj i dalje ostaje na integriranom principu, a mi smo i dalje njegova najveća sastavnica, ističe Boljunčić.

Ipak nije riječ o pukoj promjeni naziva jer kao fakultet dobivaju nešto veću samostalnost. Naime, u statutu je utvrđeno da rektor posebnom odlukom ovlašćuje dekana za poduzimanje pojedinih poslova iz svog djelokruga, a koji se odnose na poslovanje, funkcioniranje i rad fakulteta. Primjerice moći će rješavati molbe i zahtjeve studenata ekonomije, određivati upisnu politiku i raspolagati sredstvima u određenom iznosu. Sada slijedi izbor za dekana ili dekanicu fakulteta a postupak će se provesti u srpnju jer sadašnjem pročelniku mandat istječe 30. rujna. Među kandidatima mogu biti redovni i izvanredni profesori ovog fakulteta.

Prema novom statutu, utvrđeno je da naziv fakultet ili umjetničke akademije mogu zatražiti i ostali odjeli sveučilišta ukoliko ispune određene uvjete, ali zasada to osim ekonomije nije nitko zatražio. (M. JERIN, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter