Odjeća kao nakit

Svaki modni dodatak je suvišan - Chanel
Svaki modni dodatak je suvišan - Chanel

Kupiš jedan, dobiješ dva - krilatica je koju su trgovci objeručke prihvatili u ovim kriznim vremenima. Kupiš jedan deterdžent, dobiješ dva, kupiš majicu, dobiješ i šal…

Princip dva u jedan utkan je i u ovosezonske modne trendove: kupiš vestu, a dobiješ i nakit. Drugim riječima, nakit je dio odjevnog komada, nalazio se na ovratniku, ramenima, struku ili nekom drugom dijelu tkanine koju podiže na n-tu potenciju.

Kristali i šljokice odjeću pretvaraju u glamurozne oprave kojima nikakav drugi modni detalj nije potreban: dovoljno je baciti pogled na modele iz radionice Dolce&Gabbana koji manekenke u hipu pretvaraju u kraljice. Zapravo, kreacije ovog dizajnerskog dvojca mogao bi komotno zamijeniti staromodnu odjeću koju europske kraljevne tako rado nose.

Lady Gaga ovih se dana pojavila u snježnobijeloj opravi sa rukavicama optočenim glomaznim biserima. Štrasom, kristalima i poludragim kamenjem posute su i haljine svjetskih zvijezda u kojima se pojavljuju na crvenim tepisima.

U modnoj kući Alexander McQueen vjerno slijede dramatiku tragično preminulog dizajnera: raskošne tkanine optočene su biserjem doslovno od glave do pete, dragulji su i na kapama-maskama inspiriranim viteškim kacigama, ali i na cipelama vrtoglavo visokih potpetica.

S Armanijevih ultraženstvenih haljina pastelnih nijansi u nizovima se spuštaju dragulji, podsjećajući na raskošne ogrlice, baš onakve kakve je voljela nositi legenda Hollywooda Elizabeth Taylor.

Osim maksimalno ukrašene odjeće, ove se sezone nosi i glomazni nakit: ogrlice ili više njih nerijetko prekrivaju čitavo poprsje, a narukvice gotovo cijelu podlakticu. 

U Max Mari, uobičajeno, luksuznim detaljima nema kraja, ovratnici kaputa opšiveni su Swarovski kristalima, ali i krznom, onim pravim, dakako. Trend ukrašavanja odjeće pojavio se prije nekoliko sezona: lani smo tako na ovratnicima uobičavali vidjeti bisere, a ove godine na istom mjestu sjaje se i dragulji. Nije bitno jesu li pravi ili važni, bitno je da blješte poput božićne jelke koja će ovih dana zablistati istim sjajem. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter