Odjavljene krevete iznajmljuju na crno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi privatni iznajmljivaci koji imaju više od 16 kreveta od pocetka godine trebali su otvoriti obrt ili registrirati trgovacko društvo koje se bavi iznajmljivanjem. Tako barem piše u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, donesenom još 2006., koji je privatnim iznajmljivacima dao pet godina da mu se prilagode. Kako cujemo od iznajmljivaca i njihovih udruga, to su i ucinili, iako je dobar dio njih krevete odjavio, ali ih i dalje iznajmljuje.

To nam kaže predsjednik umaške udruge privatnih iznajmljivaca Boris Brajkovic, koji je na taj problem upozoravao i ranije.

- Ljudi su ih odjavili, ali ih još uvijek imaju. To je pravi raspašoj. Medutim, nadamo se da ce se taj propis promijeniti kada se digne prag ulaska u sustav PDV-a za poduzetnike sa sadašnjih 85 tisuca na 230 tisuca kuna. Iznajmljivaci povecanje tog praga traže vec nekoliko godina. Tada više ta mjera nema smisla, smatra Brajkovic.

Nedo Pinezic iz Zajednice obiteljskog smještaja i turizama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji je pak upozoravao da ce zbog tog propisa nastati prava zbrka jer iznajmljivaci koji se žele preregistrirati kao obrt ili trgovacko društvo više svoju djelatnost ne mogu obavljati u stambenom prostoru, vec to mogu ciniti jedino u poslovnom ili poslovno-stambenom prostoru, kaže da do nje ipak nije došlo. Naime, poslovni se prostori mogu registrirati samo u zonama stambeno-poslovne ili poslovne namjene, a vecina iznajmljivaca sobe i apartmane ima u stambenim zonama.

Što se tice onih koji nisu imali srece, kaže da u buducnosti, ako žele ponovno povecati svoje kapacitete, apeliraju kod opcina i gradova da promijene svoju prostorno-plansku dokumentaciju.

Potražnja za privatnim smještajem ni ove godine ne jenjava, saznajemo od Pinezica.

- Potražnja je i dalje dobra, cak je i iznad ocekivanja. Ni u ovim mrtvim, hladnim mjesecima ne prestaju upiti i rezervacije. Traže se svi oblici smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju, od vila s bazenima pa sve do jeftinijih i manje kvalitetnih apartmana. Što se cijena tice, one rastu tamo gdje raste kvaliteta, kaže nam Pinezic. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter