Odjaviti televizor ili prijeci na kabelsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijani bi do pocetka ljeta mogli potpuno okupirati eter u hrvatskom priobalju s obzirom na njihov plan digitalizacije. U zapadnoj Istri zbog jacine talijanskog signala mještani od Umaga do Rovinja još od prosinca ne vide hrvatske programe, a odnedavno su im se pridružili i žitelji južnog dijela Istre, poput onih Gajane, Barbarige i Fažane. Prema najnovijim saznanjima, probleme imaju i stanovnici Pule, iz kvartova Stoja i Vidikovac.

Probleme zasad imaju svi oni koji, laicki receno, golim okom ne vide Ucku, doznajemo od jednog pulskog montera televizijske opreme, koji smatra da je to tek uvod u puno vece probleme. On pojašnjava da smetnje na 28. kanalu trenutno uzrokuje minorna, lokalna talijanska stanica pod nazivom LA 9, najpoznatija po TV prodaji i hot lineu.

- Pravi problemi pocet ce 28. veljace, kada odašiljac Piancavallo, duplo jaci od trenutno ukljucenih, prijede na digitalni signal i kada bez programa ostanu Istra, Zadar i otoci, veli ovaj pulski majstor.

Uz puno neodgovorenih pitanja - primjerice, zašto je duplo udaljeniji signal jaci od Uckinog - monter ocjenjuje da su glavni krivci Talijani, koji su ukrali kanal, ali da bez grijeha nisu ni naše institucije, koje ocito nisu posao odradile kako treba.

- Eto, kada je signal poceo nestajati i Dalmatincima, Jandrokovicevo ministarstvo se probudilo te pocelo slati pisma Talijanima. Nažalost, pismima se ništa nece riješiti. Sve dok hrvatska strana ne pojaca svoj signal poput talijanskih susjeda Švicarca i Austrijanaca te pocne prijam remetiti Talijanima, problem nece nestati, smatra zastupnik Damir Kajin.

Predsjednik istarskog Društva za zaštitu potrošaca Vladimir Ivancevic kaže da iako celnici HAKOM-a tvrde da su od pojave prvih smetnji, 9. prosinca 2010., Italiji poslali brojne dopise te da niti na jedan nije zaprimljen službeni odgovor mjerodavnog talijanskog tijela, Ivancevic veli da oni zapravo nisu odradili ništa.

Na naše pitanje mogu li oni koji ne vide programe prestati placati RTV pretplatu, Ivancevic veli da to nije moguce, a jedina im je mogucnost odjaviti televizor. Prema postojecem zakonu, naime, obveza placanja RTV pristojbe vezana je uz vlasništvo radijskog ili televizijskog prijamnika. Drugi im je Ivancevicev savjet - prijeci na kabelsku televiziju.  (Borka PETROVIC)




"Skacem s krova na krov"

Problemi s prijemom TV-signala glavobolje zadaju i serviserima antena. "Jedva stižemo pokriti sve pozive gradana. Stanje je postalo katastrofalno. Skacem svaki dan po 20 puta s krova na krov, okrecem antene, postavljam pojacala, ali uz sve to nema sigurnosti da ce se problem riješiti. Može biti da jedna kuca TV signal prima dobro, a vec susjedna zbog nekog cempresa ili vlage nema signala", prica nam jedan iskusan porecki RTV serviser. Preporucuje jace i kvalitetnije antene, koje mogu problem riješiti za 80 posto, ali ne u potpunosti. (V. H.)

Talijani poduzeli neke korake

Talijanske su vlasti dosad ukinule frekvenciju jednoj lokalnoj TV postaji, dok su ostale upozorene da smanje snagu svojih odašiljaca, izvijestio je HRT. Drugim talijanskim TV postajama ciji signali dopiru do zapadne Istre službeno je poruceno neka smanje snagu svojih odašiljaca. Dodaje se da se 2. ožujka ocekuje posjet talijanskog ministra ekonomskog razvoja Paola Romanija Zagrebu gdje ce se s hrvatskom stranom razgovarati o osnivanju talijansko-hrvatske komisije koja ce raditi na otklanjanju smetnji u primanju signala.
(S. P.)


Podijeli: Facebook Twiter