Odiseja za 35 milijuna dolara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi klaun u svemiru, ujedno i prvi Kanadanin koji si je priuštio to uzbudljivo putovanje, simpaticni Guy Laliberte, bio je sedmi svemirski turist, a skupi let darovao si je za pedeseti rodendan. Odlaskom u svemir nekadašnji je ulicni performer, a potom osnivac slavne cirkuske trupe Cirque du Soleil, ostvario svoj veliki djecacki san. S karakteristicnim klaunovskim nosom i širokim osmijehom od uha do uha kanadski svemirski turist prije tjedan dana je sretno sletio u Kazahstan s astronautima Rusom Genadijem Padalkom i Amerikanacem Michaelom Barrattom.

Laliberte je iz kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Medunarodnoj svemirskoj postaji poletio 30. rujna i na nju stigao tri dana kasnije. Svojoj svemirskoj pustolovini bogati je Kanadanim nadjenuo ime "Poetska društvena misija" te se tijekom putovanja posvetio problematici ocuvanja vode, cime je samo nastavio svoju misiju zapocetu osnivanjem neprofitne fundacije One Drop, ili Jedna kap, koju je osnovao s ciljem rješavanja problema siromaštva uz pomoc globalnog pristupa cistoj vodi.



Njegova misija vrhunac je doživjela kada je nekoliko dana ranije prije nego li je sletio u kazahstansku stepu na Zemlji održana manifestacija u kojoj su sudjelovali umjetnici iz cetrnaest gradova. U manifestaciji posvecenoj vodi njegov su projekt akrobacijama, plesom, pjesmom i poezijom podržale mnoge poznate javne licnosti, izmedu ostalih i bivši americki potpredsjednik Al Gore, glumac Matthew McConaughey, glazbenici Peter Gabriel, Shakira i Joss Stone, glumica Salma Hayek te clanovi grupe U2. Naravno, u program su bili ukljuceni i clanovi Laliberteovog Cirque du Soleila.

Za nezaboravno devetodnevno putovanje kanadski je milijarder Ruskoj saveznoj svemirskoj agenciji platio trideset i pet milijuna dolara, dok je za dvosatni gala program, koji je povezao citav svijet, potrošio još deset milijuna. "Ovo je iskustvo bilo vrijedno svakog novcica. Ono što sam ovdje doživio bilo je nevjerojatno putovanje. Ovo je bio trenutak koji sam iskoristio da bih pobudio svijest o problemu s vodom u svijetu. Mislim da je ovo bila savršena prilika za kombiniranje osobnog sna s tom idejom", objasnio je Laliberte.


Podijeli: Facebook Twiter