"Odiseja" i "Pokojnik" uvijek aktualni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak dva premijerna naslova u pripremi su za ovoljetnu sezonu kazališta Ulysses na Malom Brijunu. Prilikom našeg jucerašnjeg posjeta taboru ulyssesovaca, hotelima Jurina i Franina, odnosno Prosperovom vrtu na Velom Brijunu, kao i probama na Malom Brijunu, vidjeli smo da vlada radna atmosfera jer se pripremaju dvije premijere.

Predstava "Odisej", po tekstu Gorana Stefanovskog i u režiji Aleksandra Popovskog, bit ce uprilicena 20. srpnja, a rijec je o koprodukciji Ulyssesa, Gavelle, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Slovenskog narodnog gledališca Maribor, beogradskog Ateljea 212, Sterijinog pozorišta iz Novog Sada i Teatra na navigatorot iz Skopja.

- Najveca je to teatarska koprodukcija od raspada Jugoslavije, rekao je redatelj Popovski, koji je za tu priliku postavio posve novu pozornicu na Malom Brijunu. Naime, nakon što je detaljno obilazio otok i sve njegove lokacije, došao je do zakljucka da je najpogodniji prostor za takvu izvedbu prirodni ambijent pored utvrde Minor, gdje se odvijala i scena iz zaštitnog znaka Ulyssesa, iz "Kralja Leara".



U predstavi glume Nikola Ristanovski, Boris Isakovic, Jasna ?uricic, Branko Jordan, Nataša Matijašec Rošker, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i drugi.

"Predstava je iznimno pogodna za ovo otocno uprizorenje, to je kao da idemo tragovima Odiseja, njegovog putovanja. Rijec je o tipicno mediteranskoj predstavi, a mit je dakako uvijek aktualan, atemporalan je i pogodan za ponovna išcitavanja. Dominantna su pitanja doma, egzila, povratka. Predstava je vrlo bogata i s lingvistickog aspekta - donekle sam na hrvatski jezik prevela tekst Stefanovskog, no neke su stvari ostavljene neizmijenjene", rekla je dramaturginja Dora Delbianco.

Glumci su bili iznimno usredotoceni, no rekli su da im malo smetaju vrucine. Isticu da im je drago što dvije predstave nastaju istovremeno, jer to je prigoda za druženje, suradnju i razmjenu iskustava.

Lenka Udovicki s ekipom poznatih glumaca priprema djelo Branislava Nušica "Pokojnik", koje ce svoju premijeru imati 2., a ne kao što je prvotno najavljeno 3. kolovoza. Medu ostalima, glumacki ansambl ove predstave cine Zijah Sokolovic, Jelisaveta Seka Sablic, Katarina Bistrovic Darvaš, Miodrag Krivokapic, Filip Nola, Maja Posavec i drugi.

"Istina je, do sada sam režirala uglavnom tragedije, no i ovo je Nušicevo djelo posebno - to je posljednji komad ovog proslavljenog komediografa i satiricara, britka satira o covjeku koji je zabunom proglašen mrtvim i koji se nakon nekoliko godina izbivanja vraca u svoj grad. Predstava je i dan-danas vrlo aktualna. Po mnogima je to najbolje Nušicevo djelo jer prikazuje elemente ljudske prirode znacajne za shvacanje beskrupuloznih mehanizama na kojima društvo pociva", rekla je Udovicki. Dodala je da se probe, zbog velikih vrucina, održavaju rano ujutro i navecer te da je svima vrlo zanimljivo, pa i zabavno što se dvije predstave pripremaju istovremeno.



Miodrag Krivokapic, koji tumaci Pokojnika, rekao je da mu je poseban gušt dolaziti na probe brodom, a ne probijati se kroz gradsku gužvu i vrevu.

- Ovo je djelo uvijek aktualno jer je prošlo kroz vremensko sito. Volim raditi klasike, jer neki moderni autori ne donose tako univerzalne teme vezane za današnje doba. Smatram da su Nušic i Krleža, posebice "Glembajevi", i danas aktualni, da na najbolji moguci nacin prikazuju karaktere pripadnika ovoga društva te razne promjene koje se dešavaju oko nas, rekao je Krivokapic.

Zijah Sokolovic bio je iznimno ozbiljan. Tijekom plovidbe brodom s Velikog na Mali Brijun pažljivo je i koncentrirano išcitavao tekst.

Dok su glumci svi bili u "filmu" proba i predstava, u Prosperovom vrtu Milica Czerny Urban održavala je radionicu glazbene terapije za korisnike centara za osobe s cerebralnom paralizom. Bilo je ocito da djeca obožavaju voditeljicu, koja je taj program provodila zajedno s britanskim glazbenikom Nigelom Osborneom.

Gosti iz Berlina, reprize i koncerti

Osim ovih dviju premijera, Ulysses ce 31. srpnja ugostiti Deutsches Theatre iz Berlina s djelom Samuela Fincija i N. V. Gogolja "Dnevnik jednog ludaka", na njemackom jeziku. Uz to, reprize "Kralja Leara" bit ce 10., 11. i 12. kolovoza, a Brechtovog "Zadrživog uspona Artura Uija" od 16. do 19. kolovoza. Rundek Cargo Trio gostovat ce 13. kolovoza, a Urban & 4 24. kolovoza, dok ce 25. kolovoza biti koncert za kraj sezone. Izložba "Eros i Tanatos" Zlatka Kauzlarica Ataca i Stjepana Gracana održat ce se 27. srpnja u vodnjanskoj galeriji El Magazein.


Podijeli: Facebook Twiter