"Odisej" nakon Brijuna prikazan i u Gavelli

Predstava Odisej (D. ŠTIFANIĆ)
Predstava Odisej (D. ŠTIFANIĆ)

Koprodukcijska predstava "Odisej", vječna priča o lutanju i ljubavi, vjernosti i izdaji, makedonskog dramatičara Gorana Stefanovskog u režiji Aleksandra Popovskog premijerno je sinoć prikazana zagrebačkoj publici u Dramskom kazalištu "Gavella".

Do nedjelje, 11. studenoga, održat će se još četiri zagrebačke izvedbe "Odiseja", međunarodne koprodukcije šest teatara i jednog festivala, koja je svoju praizvedbu imala u Teatru Ulysses u srpnju, a od listopada je zaigrala na pozornicama ostalih kazališta-partnera.

Uz "Gavellu", u produkciji su sudjelovali Teatar Ulysses s Brijuna, Srpsko narodno pozorište iz Novoga Sada, Slovensko narodno gledališče - Drama iz Maribora, Atelje 212 iz Beograda, Festival Sterijino pozorje iz Novoga Sada te Teatar navigator iz Skopja.  

Goran Stefanovski, po ocjenama kritike jedan od najboljih dramskih pisaca  s prostora bivše države, u "Odiseju" se podjednako referira na Homerov ep, kao i na raspad Jugoslavije. Njegov Odisej razočarani je ratnik koji se nakon završenih sukoba pokušava vratiti kući, kakva god ona bila, preispitujući čvrstoću obiteljskih spona, vjernost i dostojanstvo. 

U predstavi igraju Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matijašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski. Dramaturginja je Dora Delbianco, scenografiju potpisuje skupina NUMEN, kostimografiju Marita Ćopo, a glazbu je skladala skupina Foltin. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter