Odgovarajuca metla najbolje cisti!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za efikasno cišcenje potrebno je odabrati pravu metlu. Koja podloga kakvoj metli najbolje leži, kakve metle ne dižu prašinu i može li se cistiti sa stilom?

Sobne metle
Najobicnije i najcešce upotrebljavane, sobne metle mogu biti sinteticke ili od prirodne dlake. Prednost potonjih je u tome što ne dižu prašinu. Sinteticke koštaju dvadesetak kuna dok za one od prave dlake treba izdvojiti do pedeset.

Sirak metla
Sirak metla "strucni" je naziv za popularno znanu kao vješticju. Rijec je o cvrstoj metli od prirodnih vlakna koja se uglavnom koristi za cišcenje dvorišta, ali i cvijetnjaka. Može se nabaviti u tri velicine - velika, mala i djecja, odnosno sa štapom upola manjim od velike po cijeni do trideset kuna.

Ulicna metla
Prednost ulicne metle pred sirak metlom je izdržljivost, buduci da se prirodna vlakna s vremenom potrgaju. Ulicna metla je plasticna i gruba, predvidena za asfaltne i betonske površine, a poslužit ce i pri ribanju kamena. Ovisno o velicini cijene joj se krecu oko trideset kuna. Medu ulicne metle, iako više za dvorišta mogla bi se ugurati i industrijska metla, rijec je o metli sintetickih vlakana dužih od standardnih. Može ih se naci i po 12 kuna, ali i skupljih.

Moco
Osnovni model - popularni moco, krpena metla za pranje plocica sad ima konkurenciju. Rijec je o spužvama poput onih za prozore sa sistemom cijedenja ili pak horizontalnim "brisacima" podova. Cijene variraju od onih najnižih od desetak kuna pa naviše.

Gumena metla
Metla s gumenom cetkom prakticna je primjerice za pranje terasa. Ponekad unaprijedene gumenim dijelom za skupljanje to jest guranje vode idealne su za cišcenja nakon kiše.

Škovacera
Cišcenje, odnosno metenje, ne može biti potpuno bez adekvatne škovacere. Najcešce za dvorišta koristimo one koje su odradile svoj staž u kuci, bez gumenog dodatka koji na podu ne ostavlja ni zrno prašine. Ipak, za one nesklone tjelovježbi ili pak starije, postoje i škovacere s ruckom pa se više cak ne trebate ni saginjati.

Dizajnerske metle
Pomodarke ce doci na svoje cisteci onako kako to one zaslužuju - metla "s potpisom" sigurno ce se naci baš u njihovim rukama. Naime, u ponudi su i metle s razlicitim drškama - zebrasti uzorak, cvjetici, razne šare i boje, pa da i cišcenje bude bezbolnije.


Podijeli: Facebook Twiter