Odgonetnuta imena dječaka s fotografije u Sv. srcima

Pino Degrassi: Na fotografiji su mali Buježi (T. KOCIJANČIĆ)
Pino Degrassi: Na fotografiji su mali Buježi (T. KOCIJANČIĆ)

"Djeca s kapama od novina na plakatu za izložbu 'Refleksije vremena 1945. - 1955.' koja se održava u pulskim Svetim srcima mali su Buježi", javio nam je jučer Pino Degrassi, predsjednik umaške Zajednice Talijana "Fulvio Tomizza", nakon što je vidio fotografiju u novinama. 

Podsjetimo, u izložbenom prostoru Sveta srca Arheološkog muzeja Istre u Puli do 5. svibnja otvorena je izložba Klovićevih dvora "Refleksije vremena 1945. - 1955.", autorice Jasmine Bavoljak. Dio izložbe su i brojne, dosad neobjavljene fotografije iz tog vremena koje su u vlasništvu Hrvatskog državnog arhiva. Nakon velikog broja upita o tome tko su osobe prikazane na plakatima i gdje se nalaze danas, pokrenuta je potraga za njima.

Na plakatu za pulsku izložbu je fotografija šestorice dječaka s kapama od novinskog papira, a jedina informacija iz AMI-ja s kojom su do sada raspolagali navodila je da je jedan od dječaka Vjekoslav Dušić, snimljen 2. kolovoza 1946. na nepoznatoj lokaciji u Istri. U potrazi za informacijom o dječacima sa slike prekjučer je fotografija objavljena i u našem listu.

Odgovor je stigao istoga dana, i to iz prve ruke, odnosno od samog junaka ove priče. Naime, prvi dječak slijeva na objavljenoj fotografiji je Pino Degrassi, koji se javio i u našu redakciju. Kako nam je rekao, slijeva na fotografiji do njega sjede Nino Monica, Luigi (Gigi) Dussich, Graziano Barbo, Ernesto Crevatin i Giusto Monica.

Ne zna tko je snimio fotografiju, niti kada, ali budući da je on rođen 1936. godine, a na fotografiji bi mogao imati oko deset godina, računa da je vjerojatno snimljena 1946. godine. (V. HABEREITER)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU. 


Podijeli: Facebook Twiter