Odgoj mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon kratke pauze od godinu dana, koliko je prošlo od projekta Istarski zeleni pjat 2, u školskoj godini 2016./2017. Zelena Istra nastavlja sa svojim radom na odgoju i obrazovanju mladih o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te nužnosti brige o vlastitom zdravlju. Ovogodišnji projekt pod nazivom "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" temelji se, kako doznajemo od Rudije Pavličević iz Zelene Istre, na osnaživanju radno-socijalnih kompetencija djece i mladih s intelektualnim poteškoćama Škole za odgoj i obrazovanje Pula i to provedbom nekolicine edukativnih, ali ujedno i zabavnih aktivnosti - radionica osmišljavanja vizualnog identiteta projekta, edukativne radionice o ekološkoj proizvodnji hrane, radionice pripreme i degustacije nutritivno uravnoteženih marendi, sudjelovanje u medijskoj i Internet promociji projekta.

Oblikovanje priručnika

Osim djece s intelektualnim poteškoćama, u projektu sudjeluju i učenici Gimnazije Pula koji će na svim navedenim aktivnostima surađivati s učenicima Škole za odgoj i obrazovanje, ali će većinu svog znanja i energije tijekom provedbe projekta usmjeravati na osmišljavanje i provedbu kampanju o važnosti uvođenja zdravih marendi u srednje škole na području Istarske županije.

- Rezultate kampanje učenici će putem medija i društvenih mreža prezentirati zainteresiranoj javnosti, dok će s predstavnicima nadležnih županijskih tijela i osobno razgovarati, navodi Pavličević i dodaje da je jedan od važnijih rezultata projekta i sadržajno oblikovanje odgojno-obrazovnog priručnika "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata".

Naime, kako doznajemo, u Hrvatskoj ne postoje propisani ili dostatni udžbenici za srednjoškolsko strukovno obrazovanje učenika koji se školuju prema posebnom programu što ih stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na ostale polaznike srednjih škola u Hrvatskoj prilikom školovanja, ali i zapošljavanja. Priručnik "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" bit će namijenjen učenicima Škole za odgoj i obrazovanje koji će ga moći koristiti od školske godine 2017./2018. godine tijekom redovne nastave. Priručnik će biti pisan na jeziku "lakom za čitanje" te će objediniti znanja iz tehnologije poljoprivrede, kao i ona neophodna za zanimanja iz područja ugostiteljstva - pomoćni kuhar, konobar i slastičar.

Potpora ministarstva

Sadržaj priručnika bit će usmjeren na razvijanje kompetencija učenika s poteškoćama u razvoju u profesionalnom i osobnom smislu te promicanje važnosti očuvanja okoliša, bioraznolikosti, tradicionalnih poljoprivrednih kultura i unapređenja kvalitete života općenito. Bit će tiskan u 40 primjeraka za učenike i učenice Škole za odgoj i obrazovanje, dok će ga ostale odgojno-obrazovne ustanove koje rade s djecom s intelektualnim poteškoćama moći preuzeti sa službene internetske stranice projekta www.nosisezdravo.com.

Inače, projekt "Od Zelenog vrta do Zelenog pjata" provodi se u suradnji s projektnim partnerima Školom za odgoj i obrazovanje Pula, Gimnazijom Pula te udrugama Istarski eko proizvod i Mrkli Mrak, dok projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Radionice pripreme zdravih marendi

Jedna od zanimljivijih projektnih aktivnosti svakako je i provedba devet radionica pod nazivom "Skoohaonica" koje će uz mentorstvo svojih profesora osmisliti i provesti učenici Škole za odgoj i obrazovanje. Radionice će biti osmišljene na način da učenici s intelektualnim poteškoćama u prostorima svoje škole ugoste i educiraju učenike ostalih srednjih škola s područja grada Pule o načinima pripreme zdravih marendi.

Svi polaznici radionica sudjelovat će u pripremi jednostavnih, ali zdravih jela koje svakodnevno mogu ponijeti u školu. Jela će biti pripremljena od sezonskih, ali i cijenom pristupačnih namirnica. Osim marendi, učenici će imati priliku steći i dodatna znanja o kuharstvu i slastičarstvu koja nadalje mogu primjenjivati u svakodnevnom životu, primjerice, u pripremi večere za svoju obitelj ili ručka nakon škole. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter