Odgođeno suđenje za brodolom Coste Concordije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suđenje koje se održava u Grossetu zbog utvrđivanja odgovornosti za nasukavanje Coste Concordije na hridima ispred otoka Giglio u Tirenskom moru odgođen je nakon što je predsjednik suda Giovanni Puliatti udovoljio zahtjevu obrane kapetana Francesca Schettina da se na brodu izvrši novo vještačenje.

Proces je odgođen za 7. listopada, a u međuvremenu će sud razmotriti sve pojedinosti vještačenja kojim će se još jednom ispitati sustav funkcioniranja brodskih liftova te elektronskih i informatičkih uređaja na komandnom mostu.

Kapetan Francesco Schettino danas je pokušao ponovno sudjelovati u raspravi nakon što je 23. rujna imao priliku opširno objasniti sudu svoje stajalište prema kojemu je glavni krivac za nasukavanje kormilar broda koji nije izvršio njegovo naređenje o skretanju broda ulijevo.

Sudac nije dozvolio da se Schettino uključi u raspravu budući da je glavni okrivljenik i na to nema pravo već svoje viđenje može iznijeti samo preko odvjetnika.

Na sudu je danas prvi put pojašnjeno u kakvom je stanju bio brod neposredno nakon udara u hridi. Na kruzeru se stvorio rascjep dužine oko šezdeset metara. Voda je počela prodirati brzinom od oko 1,2 milijuna kubičnih metara na sat, a u svega nekoliko minuta poplavljene su prostorije u kojima su bili motori pa je došlo do blokade sustava.

Brodske pumpe nisu bile od koristi jer svaka može ispumpati najviše tisuću kubika na sat. Nakon udara u hridi kapetan nije više imao vremena reagirati, uspio je tek okrenuti kormilo udesno i izbjeći novi udar, a vjetar je brod usmjerio na mjesto na kojem se nalazi i danas.

Schettinova obrana kompjuterskom simulacijom pokušala je dokazati da brod, u slučaju da je kormilar izvršio naređenje o skretanju kormila ulijevo, ne bi udario u hridi no, radi se tek o teoretskoj pretpostavci koja još nije dokazana. Riječ je o bitnim detaljima kojima Schettinova obrana pokušava umanjiti odgovornost no, prema dosadašnjem tijeku procesa teško da će uspjeti ublažiti položaj kapetana koji je te večeri 13. siječnja 2012. godine samostalno odlučio skrenuti s kursa i približiti se otoku Giglio kako bi obavio ritual pozdrava otoku.

U međuvremenu ekipa ronilaca i dalje traga za tijelima putnice Marije Grazije Trecarichi i člana posade Russelu Rebellou nestale te kobne noći. Nakon godinu i devet mjeseci od brodoloma mali su izgledi da se pronađe nestale no, talijanska Civilna zaštita koja koordinira akciju odlučna je nastaviti s potragom. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter