Odgođeno suđenje vođama Muslimanskog bratstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatsko pravosuđe u nedjelju je odgodilo suđenje trojici čelnika Muslimanskog bratstva, pokreta svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija dok se sudi Mursijevu prethodniku Hosniju Mubaraku za suučesništvo u ubojstvu prosvjednika 2011.

Vrhovni vođa Muslimanskog bratstva Mohamed Badie i njegovi pomoćnici Hirat al-Šater i Rašad Bajumi, sjest će na optužničku klupu 29. listopada i mogli bi biti osuđeni na smrtnu kaznu dokaže li im se krivnja za "poticanje na ubojstvo i ubojstvo" osam prosvjednika ubijenih pred sjedištem pokreta u Kairu 30. lipnja.

S njima će se suditi i 29-ero drugih osoba za izravno sudjelovanje u nasilju toga dana kada je počela masovna mobilizacija Mursijevih pristaša za njegovo oslobođenje. Mursija je početkom srpnja svrgnula moćna egipatska vojska, također na poticaj masovnih prosvjeda Egipćana koji pak žele svjetovni Egipat.

U Kairu su pak u nedjelju na jednome drugom sudu izvedeni Mursijev prethodnik Hosni Mubarak, dvojica njegovih sinova i više dužnosnika iz njegova režima optuženi za "korupciju" i "sudjelovanje u ubojstvu" stotina prosvjednika ustanka iz siječnja i veljače 2011., kojim je svrgnut Mubarakov tridesetgodišnji režim.

Suđenje se odvija u jeku političkog kaosa u Egiptu kojim upravlja vojska koja je u krvi prije deset dana ugušila prosvjede predvođene Muslimanskim bratstvom. Procjenjuje se da je tada ubijeno 1.000 ljudi, uglavnom promursijevih prosvjednika, a glavni su vođe Bratstva uhićeni kao i 2.000 Mursijevih pristaša.

Mubarak (85), osuđen 2012. na prvom suđenju za doživotnu kaznu zatvora pušten je na slobodu, jer mu je Prizivni sud presudu poništio i naredio novo suđenje. Mubarak je krhka zdravlja i u vojnoj je bolnici Kairu.

Proces Muslimanskom bratstvu odgođen je u vrijeme kada se čini da njihov utjecaj gubi snagu. U petak je pokret pozvao milijune na prosvjede protiv "državnog udara" koji je počinila vojska, no odazvalo se tek nekoliko tisuća njegovih pristaša. Analitiačri procjenjuju da je krvava represija uspjela zastrašiti ljude.

U Egiptu je na snazi izvanredno stanje. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter