Odgođeno otvorenje izložbe "Ljubav i spolnost"

Gracijano Kešac, Katarina Marić, Vladimir Torbica, Tajana Ujčić i Darko Komšo (M. MIJOŠEK)
Gracijano Kešac, Katarina Marić, Vladimir Torbica, Tajana Ujčić i Darko Komšo (M. MIJOŠEK)

U povodu odgađanja otvorenja izložbe u koordinaciji istarskih muzeja "Ljubav i spolnost", koja je trebala od početka srpnja biti postavljena u izložbeno-galerijskom prostoru Svetih srca, u ponedjeljak je održana konferencija za novinare u Istarskoj županiji.

- Nažalost, nismo uspjeli osigurati financijska sredstva za taj značajan projekt koji je trebao biti inauguriran početkom srpnja. No, projekt nije otkazan, radi se na njemu i otvorenje planiramo 10. ožujka 2017. u Svetim srcima. Do sada je za projekt, vrijedan oko 100 tisuća eura, odnosno više od 700 tisuća kuna osigurano 458 tisuća kuna, od kojih je 400 tisuća kuna omogućila Županija, a Ministarstvo kulture ove godine 50 tisuća kuna i ranije osam. Treba nam još 300 tisuća kuna, što će najvećim dijelom izdvojiti Županija za iduću godinu, aplicirat ćemo na sve natječaje, te uz pomoć sponzora uspjet ćemo pokriti organizaciju te izuzetno važne izložbe, kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Katarina Marić, koja je uz Tajanu Ujčić kustosica izložbe navela je da u ovome projektu sudjeluje 13 muzeja iz Istre, dva slovenska (Kopar i Piran) te svi tršćanski muzeji putem svoje mreže.

- Već se na veliko radi na realizaciji izložbe, tu je čitav tim ljudi uključen, sudjeluju arheolozi, antropolozi, teoretičari književnosti, poznavatelji glazbe, izložba će biti vrlo obimna i nastavljamo s radom kao što smo planirali, kazala je Marić.

Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre rekao je da žele prije svega da ova izložba bude s muzeološkog gledišta jaka, poput "Ki sit ki lačan" koja je dobila nagradu za najbolju izložbu.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo kazao je da je termin od 10. ožujka izvrstan za otvorenje izložbe jer će izložbu najprije moći posjetiti organizirano sve škole, a potom po ljeti i turisti.

- Nadamo se uspjehu kao što je to bio slučaj s izložbom "Ki sit ki lačan", kada smo imali više od deset tisuća posjetitelja, naglasio je Komšo.

Pročelnik Torbica naglasio je da svi muzeji su na vrijeme počeli s radom na toj izložbi te da je riječ o velikom i značajnom projektu, pa su zato, vidjevši da financijski na mogu pokriti njegovu realizaciju, odlučili odgoditi ga.

Autori izložbe su Mauricio Ferlin, kustosica Zavičajnog muzeja grada Rovinja Tajana Ujčić, zatim stručna koordinatorica projekta Katarina Marić, inače viša kustosica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, dok je izvršni koordinator cijelog projekta županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Ravnatelj Povijesnog muzeja Istre Gracijano Kešac naglasio je kako je izložbeni projekt "Ljubav i spolnost u Istri" drugi koji organizira Koordinacija istarskih muzeja, nakon što je 2012. uspješno realizirana izložba "Ki sit ki lačan - o prehrani u Istri".

- Na tim iskustvima i na toj tradiciji želimo nastaviti i s ovim projektom koji kroz cjelokupnu povijest Istre propitkuje neke važne teme ljudske intime, ljubavi, spolnosti, seksualnosti, a u čemu će dvadesetak stručnjaka različitih profila poput povjesničara, povjesničara umjetnosti, etnologa, antropologa, muzikologa i književnika, iz svog kuta gledanja pokušati interpretirati i odgovoriti, istaknuo je Kešac. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter